Mistreţi au fost găsiţi morţi săptămâna trecută, iar analizele efectuate au arătat că sufereau de pestă porcină africană, scrie news.ro.
În urma acestor cazuri, autorităţile au decis mai multe măsuri, printre care prinderea integrală a mistreţilor din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizaţi şi personal abilitat, dar şi examinarea de către medicii veterinari abilitaţi a mistreţilor sacrificaţi sau găsiţi morţi şi recoltarea de probe.
De asemenea, cetăţenii din zonă vor fi informaţi asupra măsurilor de siguranţă care se impun în perioada următoare, cum ar fi restricţionarea prezenţei persoanelor neautorizate şi a animalelor domestice în pădurile din zonă, ţinerea porcilor din exploataţii/gospodarii, de către proprietarii animalelor, în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolaţi de porcii mistreţi.
Până în prezent, în judeţul Constanţa au fost confirmate 91 de focare de peste porcină africană în gospodăriile populaţiei şi 12 cazuri la mistreţi.
Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 299 localităţi din 21 de judeţe, cu un număr de 1.131 de focare, iar în două judeţe există doar cazuri la mistreţi, au anunţat, luni, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Au fost sacrificaţi peste 365.000 de porci şi s-au plătit despăgubiri de peste 250 de milioane de lei.
Potrivit ANSVSA, pesta porcină este prezentă în România în 1.131 de focare, iar în două judeţe există doar cazuri la mistreţi. 18 dintre focare sunt la exploataţii comerciale.
”În total au fost eliminaţi 365.197 de porci afectaţi de boală şi există 1.007 cazuri la mistreţi”, au anunţat oficialii ANSVSA.
Potrivit acestora, au fost stinse 20 de focare în judeţul Satu Mare, 2 focare în judeţul Dâmboviţa (dintre care unul într-o exploataţie de tip A), 5 focare în judeţul Buzău, 3 focare în judeţul Maramureş, 42 de focare în judeţul Brăila (dintre care unul într-o exploataţie comercială), un focar în judeţul Dolj, un focar în judeţul Vrancea şi 7 focare în judeţul Bihor.
Până luni au fost despăgubiţi 8.545 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.261.010 de lei.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar.