1 MARTIE 2019. De ce primesc bărbaţii din Bucovina mărţişoare la începutul primăverii

Dacă în restul ţării domnii sunt cei care oferă mărţişoare, în Bucovina situaţia stă exact invers. Acest obicei este unul vechi: la începuturi, fetele le legau băieţilor necăsătoriţi o aţă albă cu roşu la încheietura mâinii pentru a fi feriţi de primejdie atunci când merg să muncească sau să vâneze. Cum acest obicei avea loc la începutul primăverii, a fost înlocuit cu timpul cu mărţişorul de 1 Martie.
Iulian Tudor
27 feb. 2019, 07:22
1 MARTIE 2019. De ce primesc bărbaţii din Bucovina mărţişoare la începutul primăverii

Mărţişorul, alături de ghiocel, este un considerat un simbol al primăverii, fiind dăruit la data de 1 Martie persoanelor apropiate, scrie adevarul.ro. Acesta este oferit pentru a aduce noroc şi prosperitate, tradiţia dăruirii Mărţişorului existând nu numai în România ci şi în ţări precum Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia sau Bulgaria.

Şnurul mărţişorului este format din două fire de lână colorate în alb şi roşu, ce reprezintă unitatea contrariilor: vară – iarnă, căldură – frig, lumină – întuneric. Aceste şnur se leagă fie la mână, fie este purtat în piept, el fiind purtat până când primăvara se instalează în adevăratul sens al cuvântului. Atunci, mărţişorul este legat de un arbore înflorit pentru a aduce noroc.

Cărturarul Iordache Golescu (1768 – 1848) a fost primul care a scris despre mărţişor. Folcloristul Simion Florea Marian (1847 – 1907) a arătat că mărţişorul era format dintr-o monedă de aur sau argint şi un şnur culorat în alb şi roşu, ce era purtat în jurul gâtului de către copii. Fetele tinere purtau mărţişorul timp de 12 zile, apoi îl prindeau în păr, iar după ce înfloreau pomii, acestea îşi scoteau mărţişorul din păr şi îl legau de creanga unui copac, pentru ca acel an să fie productiv.

„Scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească”, a arătat poetul George Coşbuc într-un studiu dedicat mărţişorului.

În România, de 1 Martie, bărbaţii obişnuiesc să ofere mărţişoare femeilor dragi din vieţile lor, însă această tradiţie este taman pe dos în mai multe zone din Moldova, mai ales în Bucovina.

„În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor un şnur alb cu roşu. În special flăcăii ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc. Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Astfel, în Bucovina s-a făcut un obicei ca de 1 Martie femeile să le ofere bărbaţilor mărţişoare, iar de 8 Martie aceştia să le întoarcă cadoul, nu de puţine ori înzecit.

 

Spynews
Cine sunt tinerele ucise cu sânge rece pe litoral, de cel supranumit Șacalul. Denisa avea 28 de ani, iar Delia 34. Ambele femei fuseseră date dispărute / FOTO
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
De ce se îngălbenesc castraveții, de fapt. Metoda simplă prin care poți salva întreaga recoltă
Capital.ro
Durere infinită în muzica populară. S-a stins maestrul naiului din România
Playtech.ro
Detalii șocante despre moartea stewardesei românce găsită moartă în Japonia. Ce au aflat anchetatorii
DailyBusiness
Cât trebuie să muncești ca să ai o pensie decentă? Salariile mari din România se luptă cu pensiile mediocre
Adevarul
Degeaba ridicăm F-urile să urmărească dronele rusești, degeaba le identificăm și le luăm la țintă: „Probabil politicienii noștri așteaptă pierderi de vieți umane”
Spynews
Despărțire surprinzătoare în showbiz! Au pus punct relației după șase ani, deși aveau planuri de căsătorie
Spynews
Ce răspuns a dat Cristina de la Insula Iubirii la întrebarea: "De ce mai ai poze cu Andrei pe Instagram?" Care e, în prezent, relația foștilor concurenți / VIDEO
Evz.ro
Nuntă mare în octombrie. Valeriu Gheorghiță cu Monica Bârlădeanu și-au ales nașii
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
Mormântul Denisei Răducu a ARS ca o torță!!! Imagini șocante de la cimitirul din Ștefănești, părinții ei sunt devastați
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cadavrele a doi bărbați din Brașov plutesc de zile întregi pe Marea Neagră! Motivul pentru care autoritățile nu le pot recupera! Familiile sunt disperate
Capital.ro
Adio, maestre! A murit cel mai iubit ACTOR al românilor. A fost idolul a generații întregi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Situația militară în Donețk: presiune crescută în Pokrovsk și Vuhledar
MediaFlux
NOUL PRAG de IMPOZITARE a PENSIILOR! SIMONA BUCURA OPRESCU a anunțat EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...