Când au intrat în casa tip vagon, angajații statului s-au șocat de ce au găsit – bătrânii trăiau în condiții greu de suportat, având la dispoziție o singură baie pentru femei și bărbați.
„Bucătăria” era de fapt un spațiu de câțiva metri unde se vedeau excrementele șoarecilor lângă veselă și erau înghesuite câteva farfurii murdare. În frigider era doar o bucată de carne congelată cu termenul de valabilitate expirat și o oală cu fasole uscată, „E mâncarea mea. Și astea-s ale mele”, a încercat să salveze aparențele o angajată când cei de la Protecția Consumatorului au găsit câteva pungi desfăcute cu cereale.
Când a fost întrebată ce le pregătește la bătrâni de mâncare pentru la prânz, fiind deja ora 10.00, femeia a susținut că mâncare de cartofi, dar că trebuie să se facă aprovizionarea. Când a fost întrebată de meniul pentru toată săptămâna și rețetare, femeia a răspuns sec „nu avem așa ceva”. O navetă cu pâine era așezată pe un fotoliu într-o cameră la nici doi metri de patul unui bolnav. Câteva medicamente erau puse pe un raft.
„Cam puțină mâncare ne dau”, ne-a răspuns șoptit unul dintre bătrânii care stătea într-o cameră unde mirosul amintea de grajduri. O femeie, care nu se putea ridica din pat având probleme la coloana vertebrală, a povestit că peste noapte rămân singuri și dacă o doare ceva ia o pastilă care i se lasă și așteaptă să se facă dimineața. Într-o anexă de lângă casă, inspectorii OPC au descoperit saci cu felii de pâine uscată, puși lângă lenjerii murdare și „păziți” de un iepure. În curtea din spate era un adevărat focar de infecție, cu fosa dând pe afară. Nu exista nici urmă de vreun stingător în caz că izbucnea vreun incendiu. Când a aflat că a venit control, administratorul i-a transmis unui angajat să nu dea niciun fel de informații despre bătrâni și nici despre ce se întâmplă acolo.
Contactat de PRESSALERT.ro și întrebat cum poate să țină bătrânii în aceste condiții, Tăutu Constantin a declarat că „păi, na, abia îi dat drumul. De anul trecut funcționează. Acum se face canalizare, se fac toate și băile și absolut totul. Nu-i țin ca pe animale. Eu am mai mers în cămine… Am desființat bucătăria că nu erau locuri. O să vină bucătăria în partea cealaltă. A fost iarna, nu am avut cum să mă mișc sub nicio formă. Nu vedeți că țeava e acolo. Na acum ce să zic? O să le fac într-o săptămână două. Am început lucrările. Sunt meseriași angajați, o să aibă fiecare cameră, baia lui”. Fiecare instituție și-a făcut propriile constatări și urmează să se stabilească metoda prin care bătrânii din azilul de la Liebling să fie relocați, încercându-se să se ia legătura cu aparținătorii.
„Încalcă toate normele și prevederile legale atât din punct de vedere al Protecției Consumatorilor, cât și a celorlalte instituții cu care ne aflăm astăzi aici. Unitatea bineînțeles că trebuie închisă, pentru că nu au în domeniul de activitate autorizații de funcționare. Am găsit excremente de șoareci, lenjerii neigienizate, mâncare expirată și în plus mâncare nu ajunge celor 11 persoane din azil. Toaletele sunt mizerabile, ați văzut cum se spală farfuriile la lighean. Vom face toate demersurile necesare pentru ca bătrânii să fie trimiși în locuri cu condiții normale de igienă. Vom lua măsurile legale ce se impun”, a spus Mihaela Ignat, comisar șef OPC Timiș.