Asa cum se stie de foarte mult timp, extractul de aloe vera este bine cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antibacteriene si este utilizat pe scara larga pentru a trata arsurile, sau afectiuni ale pielii. De asemenea, are si utilizari mai putin cunoscute, cum ar fi reducerea placii dentare, tratarea ranilor de cancer si chiar reducerea constipatiei. Cu toate acestea, la tot ce e unguent se poate adauga sau dilua cantitatea de aloe vera, cu diferiti aditivi suplimentari, aditivi ce ar putea face necorespunzatore produsele, nevoilor dumneavoastra. Cu toate acestea, puteti economisi bani, asigurati-va de concentratia de aloe pe care o aveti prin recoltarea si apoi stocarea a tot ce e mai bun din planta.
Pasul 1. Evaluati planta dvs. de aloe vera.
Inainte de a incepe sa recoltati orice gel de aloe vera, vtii dori sa fiti sigur ca lucrati cu o planta matura. O planta matura si sanatoasa de aloe este recunoscuta prin frunzele sale verzi mari: ele trebuie sa aiba o lungime de minim 20 cm. Aloe creste din centru spre exterior, facând frunzele exterioare cele mai vechi, mai mari si mai bogate in gel.
Taiati cateva frunze de aloe vera. In functie de cantitatea de aloe vera de care aveti nevoie, probabil ca nu veti avea nevoie sau nu doriti sa utilizati o intreaga planta de aloe vera. Taiati una dintre cele mai exterioare frunze ale plantei de aloe vera, folosind un cutit ascutit chiar la baza frunzei.
Atentie! – Frunzele nu cresc inapoi, iar prin taierea unei portiuni a plantei, veti lasa totul sa continue sa creasca si sa produca mai mult aloe vera pe viitor. Asigurati-va ca cutitul dvs. este ascutit foarte bine, pentru a provoca daune minime plantei.
Pasul 2. Curatarea si separeara gelului.
Dupa ce ati taiat frunza, o substanta galbena va incepe sa se scurga din taiere. Pentru a impiedica planta sa faca mizerie, veti dori sa indreptati frunza vertical, taiati capatul intr-un castron, pentru a permite substantei sa continue sa iasa. Utilizati apa si degetele pentru a curata frunza de sus in jos, directionând apa si in castron. Solutia galbena produsa in aceasta etapa este un seu numit aloe latex. Nu este gelul aloe vera, care va fi clar si gros in aparenta si nu doriti ca acesta sa va contamineze gelul, deoarece are proprietati laxative care ar putea sa va strice digestia.Taiati treimea de sus a frunzelor. Datorita subtimii partii de sus a frunzei de aloe vera, veti pierde mai mult timp incercând sa obtineti gel din aceasta portiune, decat eficienta din punct de vedere al timpului pierdut. In schimb, taiati aceasta portiune si aruncati-o. Va trebui sa repetati etapa de clatire anterioara pentru partea superioara, deoarece acum va produce si ser galben, asemeni taieturii din partea de jos. In functie de marimea frunzelor de aloe vera, este posibil sa fie mai usor sa extrageti gelul prin taierea portiunii groase a frunzei in bucati suplimentare, fie de-a lungul lungimii, latimii, fie in ambele sensuri.
Pasul 3. Scoaterea si stocarea gelului.
Inainte de a ajunge la miezul de gel al frunzei, va trebui sa indepartati marginile dure, de pe fiecare parte a fiecarei frunze. Indepartati-le cu grija, amintiti-va sa mutati cutitul departe de mâini si degete, pentru a evita ranirea dvs. in acest proces. Asigurati-va ca frunzele de aloe vera sunt de asemenea uscate inainte de a incepe taierea, deoarece o frunza alunecoasa poate duce la potentiale accidente. Asigurati-va ca tatiati cat mai aproape posibil de spini, astfel incât sa nu pierdeti o multime de gel in acest proces.
Indepartati straturile de sus si de jos. Cu frunza asezata pe o placa de taiere, indepartati cu atentie pielea frunzei de aloe vera. Acesta va fi stratul subtire, exterior verde, pe care il vedeti. Rulati cutitul intre el si gelul gros si clar din centru si repetati acest proces pentru stratul superior ramas, rasturnându-l in jos.Daca preferati sa nu folositi un cutit pentru acest pas datorita potentialului de taiere, puteti alege sa utilizati in schimb un peeling de fructe. Scoateti si depozitati gelul. In acest moment, ar trebui sa aveti placi de gel aloe vera limpede. Daca vedeti bucati de frunze ramase pe ele, indepartati-le si nu ezitati sa cubati gelul pentru a le depozita mai usor prin taierea cu cutitul. Asigurati-va ca ati clatit gelul de aloe vera in sine de 2-3 ori când ati terminat sa fiti sigur ca nu contine nici un reziduu de latex. Utilizati o lingura pentru a razuti orice gel in exces stâng pe piele. Pastrati tot extractul de gel pe care il primiti intr-un pahar sau castron nou, separat de apa pe care ati folosit-o pentru spalarea frunzelor.
In cazul in care nu aveti o planta de aloe vera acasa, puteti incerca produse cu o concentratie mare de aloe vera la www.naturaloe.ro.