PNL mai susţine, într-un comunicat, că „din reglementările anunţate transpare fără vreo urmă de îndoială faptul că sunt făcute cu dedicaţie pentru a obţine în sfârşit controlul politic urmărit de PSD-ALDE asupra Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.
„Atitudinea de frondă faţă de instituţiile europene a PSD-ALDE este relevată cu atât mai mult de faptul că în timpul unei proceduri în desfăşurare la nivelul Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, referitoare la modificările aduse Legilor Justiţiei şi la regimului juridic al recomandărilor din Raportul MCV, Guvernul adoptă o nouă ordonanţă de urgenţă menită să schimbe regulile referitoare la ocuparea posturilor de procurori şefi şi să elimine posibilitatea asigurării interimatului”, subliniază liberalii.
Partidul Naţional Liberal anunţă că va iniţia o nouă procedură pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru a se pronunţa asupra acestor noi modificări aduse Legilor Justiţiei, inclusiv în privinţa OUG 90/2018 şi OUG 92/2018, faţă de care chiar ministrul Justiţiei a promis sesizarea acestui for de experţi europeni, însă nu a întreprins niciun demers.
În acest sens, PNL va solicita ca mandatul dat experţilor Comisiei de la Veneţia în cadrul APCE să includă şi alte proiecte de lege aflate în acest moment în curs de elaborare la nivelul Ministerului Justiţiei, precum reglementarea posibilităţii declanşării contestaţiei în anulare pentru deciziile definitive ale completurilor de 5 judecători ai ÎCCJ.
Totodată, PNL va elabora un material informativ faţă de modificările legislative realizate în domeniul judiciar, şi cele avute în vedere în continuare de PSD-ALDE, în care vom evidenţia contradicţiile repetate cu recomandările experţilor europeni.
„Faţă de riscul major al activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva României, PNL se va adresa tuturor ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene, preşedintelui Parlamentului European, preşedintelui Comisiei Europene, preşedintele Consiliului European şi liderilor grupurilor parlamentare din Parlamentul European pentru a sublinia angajamentul de guvernare al Partidului Naţional Liberal de a implementa pe deplin toate recomandările prevăzute în Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi în cele ale Comisiei de la Veneţia”, se mai arată în comunicat.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat marţi, la finalul şedinţei de Guvern, mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă şi care privesc legile justiţiei. Astfel, funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.