Senatorul Toni Greblă a plecat în capitala Ciprului, Nicosia, la o conferinţă a preşedinţilor Comisiilor pentru justiţie. A plecat de la el putere, căci aprobarea deplasării a ajuns pe masa conducerii Senatului când Greblă era deja acolo.
Dovada este în stenograma ultimului Birou Permanent al Senatrului:
„Ion Vărgău: Domnule preşedinte, urgent pentru noi este vizita domnului Toni Greblă, că e în derulare şi să o aprobaţi.
Radu Berceanu: Trebuie să aprobăm să se întoarcă, să nu rămână acolo, că altfel suntem puşi în faţa faptului împlinit.
I. Vărgău: Trebuie să o validăm.
Crin Antonescu: Bun, haideţi, să vedem. În cazul domnului Greblă mai poate face cineva ceva, altceva decât să aprobe? Nu. Bun.”
Nu doar Toni Greblă a ţinut să-şi petreacă începutul de toamnă în Cipru. Au fost şi alţi doritori, dar s-a opus lor chiar Ilie Sârbu, liderul de grup al PSD. „Restul, acestea exotice, chiar dacă e toamnă, prin Cipru, să le mai lăsăm pentru mandatul care urmează, vedem dacă vom avea bani atunci„, a spus Sârbu.
Şi pedelistul Viorel Badea a vrut să profite de o întrunire la Strasbourg ca să viziteze întreaga Europă, dar s-a opus Radu Berceanu. „Domnul Badea vrea să chiulească la prima parte, vă spun eu că am fost destul în delegaţia asta şi ştiu, şi să facă o tură prin Europa, aşa, prin diverse alte locuri, la tot felul de…”, i-a înştiinţat pedelistul pe colegii săi din conducerea Senatului.
În consecinţă, Crin Antonescu i-a limitat lui Badea periplul european: „Aşa e, bun, deci aprobăm aşa, cum a propus domnul senator Berceanu, fără Nurnberg, fără Londra, fără toate celelalte.”
În total, deplasările din această lună ale senatorilor ar fi costat în jur de 100.000 de lei. Cum suma a fost de două ori mai mare decât banii disponibili, o parte din vizite au fost amânate. Senatorii fac însă demersuri pentru a obţine suplimentarea bugetului pentru deplasări externe.
Senatorii au blocat în Parlament o ordonanţă a Guvernului astfel încât să facă o modificare legislativă care să le permită să primească banii necesari pentru deplasări în străinătate, în condiţiile în care sumele erau aproape epuizate, informează România TV.
Într-o şedinţă a Biroului Permanent al Senatului, la începutul lunii septembrie, secretarul general a prezentat o situaţie privind fondurile pentru deplasări externe, analiză din care reieşea că banii sunt aproape epuizaţi. Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care oricum reducea acest fonduri ale instituţiilor publice cu 30%.
„Noi am avut prevăzuţi pentru acest an 374.053 de lei, repartizaţi pe transport internaţional şi cazare şi pe diurnă. Noi am consumat din aceşti bani, la diurnă aproximativ 66% şi la cazare şi cheltuieli de transport 98%. Până în prezent, noi avem în curs de desfăşurare o valoare de 234.487 de lei”, se arată în stenograma şedinţei.
Confruntaţi cu perspectiva sumbră a unei şederi pe plaiurile autohtone până la sfârşitul anului, senatorii au dat dovadă de inventivitate. Profitând de faptul că ordonanţa de urgenţă a Guvernului era pe ordinea de zi a plenului au căzut de acord să o retrimită la comisia de buget-finanţe astfel încât un amendament adoptat de această comisie să prevadă Senatul ca instituţie exceptată de la tăierea fondurilor pentru deplasări.