Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) şi Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) s-au întors, miercuri seara, la azilul din Liebling, unitate care ar fi trebuit să fie închisă, după ce luni, în urma unui control, s-a dispus închiderea unităţii din cauza condiţiilor improprii în care bătrânii trăiau acolo – fără sală de mese, fără baie şi cu toaleta în curte.
Comisarul-şef al OPC Timiş, Mihaela Ignat, a declarat pentru News.ro că proprietarul azilului a refuzat să răspundă la solicitarea instituţiilor.
„Reprezentantul legal al acestei societăţi care a ţinut aici, în azil, 11 bătrâni a refuzat să răspundă la orice solicitare a instituţiilor, a primit de la DSP suspendarea activităţii, acum a primit de la OPC închiderea activităţii. Avem obligaţia de a-i comunica conform prevederilor legale, avem obligaţia să luăm măsuri imediate şi am procedat la afişarea procesului verbal şi am acţionat astfel încât să salvăm vieţile oamenilor”, a declarat Mihaela Ignat.
Doi bărbaţi se mai aflau internaţi în azil, când inspectorii s-au reîntors miercuri seara. Unul dintre ei a fost reîntors în unitate de către familie.
Totodată, una dintre femeile care au fost internate în azilul de la Liebling şi care a fost dusă la Spitalul din Deta a decedat.
Managerul Spitalului Deta, Codruţa Bungău, a declarat pentru News.ro că femeia, în vârstă de 86 de ani, avea mai multe boli, dar nu avea tratament.
„Noaptea trecută, la ora 4.00, o femeie de 86 de ani a decedat. Nu avea tratament când a venit la noi, dar avea mai multe boli asociate care duc la moarte. Am anunţat Poliţia şi urmează să i se facă autopsia”, a declarat Codruţa Bungău.
Potrivit sursei citate, doi dintre bătrâni au fost duşi acasă, iar ceilalţi sunt în stare bună.
Unsprezece bătrâni erau internaţi la azilul privat de la Liebling, judeţul Timiş. Oamenii trăiau într-o casă de tip vagon, folosind o toaletă aflată în curte, care, la rândul ei, era un focar de infecţie, cu gunoaie, printre care se plimbau în voie câini şi iepuri.
Lenjeriile de pat erau murdare şi cumpărate din magazine second-hand.
„11 oameni au fos internaţi la azil. Unii sunt fără afecţiuni medicale, alţii sunt imobilizaţi la pat, iar alţii cu diferite tratamente. Noi am dispus închiderea azilului şi vom aplica mai multe sancţiuni, deoarece sunt mai multe abateri. Sunt condiţii improprii, cu WC în curte, nu aveau baie corespunzătoare, nu aveau sală de mese, nu aveau lenjerii curate şi alea pe care le aveau erau luate de la second hand. Oamenii internaţi în azilul de la Liebling sunt duşi la Spitalul din Deta”, declara Mihaela Ignat, comisar-şef la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Timiş.
Azilul primise deja sancţiune de la Direcţia de Sănătate Publică şi avea activitatea suspendată încă din luna ianuarie.
Rezidenţii plăteau până la 1.700 de lei pe lună, din pensii, pentru a fi îngrijiţi.