„Mandatul îi expiră (lui Augustin Lazăr, n.red.) în luna aprilie și în paralel desfășurăm procedura”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la plecarea de la Parchetul General.
Întrebat dacă judecătoarea Corina Mândrilă (fostă Gheorghişan, fostă Dăescu) de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ar fi în cărţi pentru şefia Parchetului general, Tudorel Toader a refuzat să răspundă.
„Nici n-am declanșat procedura și acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea”, a răspuns el.
Procurorul general este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr expiră pe 27 aprilie. Augustin Lazăr se află la primul mandat de procuror general și mai are dreptul la încă unul.
Augustin Lazăr, procurorul general, l-a acuzat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că a venit „tiptil” la Parchetul General, fără să-l anunţe, şi că anunţul privind declanşarea procedurii de numire a unui nou procuror general demonstrează că cererea ministrului de revocare a procurorului general este un „demers ilegal” şi „eşuat”.
Tudorel Toader a declanşat revocarea lui Augustin Lazăr
În data de 24 octombrie 2018, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei a invocat 20 de puncte, printre care: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.
Pe 2 noiembrie 2018, procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie demarată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Augustin Lazăr a mai cerut suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială.
Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că nu are competenţa teritorială de a judeca acest caz. CA Alba Iulia susţinea că procesul trebuie judecat la Curtea de Apel Bucureşti, în raza căreia îşi are sediul Parchetul General.
Ulterior, pe 12 decembrie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu are nici ea competenţa de a judeca procesul şi a trimis dosarul înapoi la Curtea de Apel Alba Iulia.
Conform procedurii, în cazul deciziilor contradictorii ale instanţelor de acelaşi grad, instanţa superioară – în acest caz Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – trebuie să rezolve conflictul de competenţă.
În data de 27 decembrie 2018, ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că a transmis la Cotroceni cererea de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr. Doar că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la începutul anului că nu-l va revoca din funcția de procurorul general pe Augustin Lazăr.
„Nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulţumit”, a declarat Klaus Iohannis. De asemenea, şeful statului a susţinut că cererea de revocare nu respectă rigorile legii.
Ştirea iniţială
Ministrul Justiţiei a mers joi la Parchetul General. La intrarea în sediul Parchetului, Toader a declarat că va anunța în cursul zilei „o măsură importantă pentru statul de drept”.
Tudorel Toader a spus că prezenţa sa la PÎCCJ are loc în baza articolului 132 din Constituţie, conform căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. „Prin urmare, merg să văd cum îşi desfăşoară activitatea”, a continuat Toader.
De asemenea, Tudorel Toader a anunţat că la Parchet cu Elena Iordache, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, fără a preciza concret ce doreşte să discute cu aceasta.
Toader a spus că se va întâlni şi cu procurorul general adjunct Bogdan Licu, pe fondul invitaţiei lansate către acesta la conferinţele organizate în cadrul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. „Prima (conferinţă – n.r.) organizată de către Ministerul Justiţiei, referitoare la viitorul parchet european, a doua organizată de Ministerul de Externe, tot la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, o acţiune privind viitorul justiţiei în spaţiul comun european”, a explicat ministrul.
„La ieşire vă voi comunica şi o măsură importantă pe care o voi lua”, a încheiat Toader.