„Un judecator poate sa devina procuror european, potrivit Regulamentului UE de infiintare a Parchetului european !”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.
Toader face această precizare în urma criticilor primite după OUG care a modificat legile justiției și care permite și ca judecătorii să ajungă șefi la PÎCCJ, dar și în situația în care se află Laura Codruța Kovesi.
Miercuri seară, ordonanța privind procedura de desemnare a procurorului european care să reprezinte România în Parchetul European a fost publicată în Monitorul Oficial. Tudorel Toader a explicat anterior că actul normativ nu vizează și selecția șefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituție, precizând că țara noastră trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european până pe 31 martie. Procedura se va desfășura la nivelul ministerului Justiției.
Potrivit unor surse citate de site-ul de ştiri New Europe, procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.
Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.