„În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte circumscrise agendei politice bilaterale. Premierul Viorica Dăncilă a exprimat satisfacţia pentru evoluţia relaţiilor dintre România şi Republica Malta, precum şi pentru intensificarea dialogului politic bilateral. Tematica cooperării economice, în special din perspectiva creşterii investiţiilor companiilor malteze în domenii sectoriale precum sectorul IT şi turism, a ocupat un loc important în cadrul discuţiei. De asemenea, premierul Republicii Malta şi-a manifestat interesul pentru dezvoltarea investiţiilor malteze în parteneriat public-privat în domeniile sănătăţii şi energiei, pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat transmis de Executiv.
De asemenea, un subiect aparte a vizat comunitatea românească din statul maltez, cu referinţe la raporturile foarte bune cu autorităţile malteze şi integrarea de succes a cetăţenilor români în societatea malteză, precum şi valenţele acesteia ca punte de legătură între popoarele celor două state. Prim-ministrul Joseph Muscat a evidenţiat relaţia „de suflet” între Malta şi România, subliniind faptul că o familie din două din ţara sa are cel puţin un membru de origine română.
Potrivit comunicatului, au fost abordate, totodată, aspecte curente ale agendei europene, în special programul Preşedinţiei României a Consiliului UE, cu accent pe priorităţile asumate de ţara noastră în ceea ce priveşte politica de coeziune şi cadrul financiar multianual, precum şi pe evenimentele care au marcat primele luni ale mandatului României.
Premierul Dăncilă a exprimat solidaritatea faţă de eforturile autorităţilor malteze în faţa provocărilor fenomenului migraţiei din sudul Mării Mediterane şi a reiterat importanţa acţiunii europene comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii, prin asigurarea unui echilibru corect între acestea.
Tot vineri, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Antonio Costa, omologul său din Portugalia, cei doi oficiali exprimându-şi satisfacţia pentru relaţia bilaterală excelentă, bazată pe legături istorice, culturale şi lingvistice, întărite prin prezenţa unei importante comunităţi româneşti în Portugalia.
„Premierul Viorica Dăncilă a mulţumit omologului său pentru atitudinea constructivă a autorităţilor şi a societăţii portugheze faţă de comunitatea românească şi a subliniat ataşamentul României şi al poporului român faţă de limba şi cultura portugheză.
Totodată, a fost evidenţiat interesul ambelor părţi de a intensifica dialogul bilateral în timpul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019, în contextul convergenţei de opinii pe o serie de dosare europene, precum Cadrul Financiar Multianual, viitorul Europei sau coeziunea economică şi socială”, informează Executivul.
Dăncilă a subliniat că ţara noastră urmăreşte, într-o abordare incluzivă şi constructivă, axată pe principiul coeziunii, să asigure continuitatea agendei europene şi să soluţioneze cât mai multe dintre dosarele aflate pe agendă.
Întrevederile au avut loc în marja Congresului Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care se desfăşoară la Madrid în 22 şi 23 februarie, mai menţionează sursa citată.