„PDL solicită majorităţii parlamentare a USL să iniţieze de urgenţă o procedură parlamentară corectă şi legală pentru numirea celor opt membri ai CA ai TVR care şi-au pierdut funcţiile odată cu decizia Curţii Constituţionale. Cerem majorităţii parlamentare a USL să susţină proiectul PDL pe tema depolitizării TVR, scopul redării demnităţii acestei instituţii. Şi, nu în ultimul rând, cerem grupului PSD de la Cameră retragerea sprijinului politic preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, cel care a girat şi a încurajat acest atac la adresa statului de drept”, a precizat Raluca Turcan.
Vicepreşedintele PDL a apreciat că admiterea contestaţiei PDL de către Curtea Constituţională reprezintă „o victorie a normalităţii şi a legii”, iar mesajul PDL către USL este acela că democrat-liberalii vor continua să denunţe şi să atace toate abuzurile „fie ele mai mari sau mai mici, pe care această structură politică (USL n.r.) le face în România folosindu-se de dictatura unei majorităţi parlamentare”.
În opinia Ralucăi Turcan, Curtea Constituţională „a sancţionat miercuri un abuz flagrant al USL, un abuz fără precedent, în ceea ce priveşte relaţiile putere-opoziţie din Parlamentul României”.
„Astăzi s-a înregistrat o nouă victorie a legii, CC admiţând contestaţia PDL în legătură cu componenţa CA la TVR. În consecinţă actualul CA al televiziunii publice este în afara legii şi trebuie refăcută componenţa lui”, a precizat Turcan.
Deputatul democrat-liberal a reamintit că PDL a depus o sesizare la CC privind modul în care au fost desemnaţi membri CA ai SRTV.
Actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
După publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, cei opt membri desemnaţi de la PSD, PNL UDMR şi UNPR în actualul Consiliu de Administraţie al SRTV îşi vor pierde funcţiile.
Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul Consiliu de Administraţie al SRTV, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia „nu corespunde algoritmului politic”.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara în iunie că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.
În 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit că în CA al SRTV vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR.
În 26 iunie, Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a aprobat validarea noilor membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.
Cei 13 membri titulari propuşi pentru Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).
Membrii supleanţi propuşi sunt: Luminiţa Violeta Ristea, Mihai Cernea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan, Daniela Bârsan şi Cristina Iancu (PNL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).
Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.