Atacuri informatice fără precedent: hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie

Internetul mondial este vizat - în prezent - de un val de atacuri informatice de o amploare fără precedent, care constă în modificarea adreselor site-urilor de Internet cu scopul de a fi piratate, alertează organismul internaţional care atribuie adrese de Internet ICANN, relatează AFP.
Iulian Tudor
23 feb. 2019, 08:19
Atacuri informatice fără precedent: hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie

Potrivit unor experţi din afara ICANN, contactaţi de AFP, hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie, companii aeriene sau industria petrolieră – atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Europa.

Unul dintre experţi consideră că aceste atacuri ar proveni din Iran.

Ei „atacă infrastructura însăşi a Internetului”, a declarat vineri pentru AFP David Conrad, unul dintre conducătorii ICANN, care evocă o campanie „fără precedent şi la scară mare”, care s-a intensificat extraordinar de mult foarte recent.

„Au mai avut loc atacuri ţintite, dar niciodată ca acum”, a adăugat el, în urma unei reuniuni de urgenţă a organizaţiei, vineri.

În principal, aceste atacuri constau „în înlocuirea adreselor servelor” autorizate „cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a precizat organismul.

Acest lucru le permite hackerilor să caute în date – parole, aderse de e-mail, etc. – cu scopul de a capta complet traficul către serverele lor.

ICANN, cu sediul în California, gestionează sistemul numelor domeniilor online pe care marele public îl cunoaşte sub forma de adrese de site-uri de tip .com sau .ro dar şi .gov, de exemplu.

Sistemul numelor domeniului („Domain name System”, DNS) – cel care permite legătura între un computer şi un site – este cel atacat de hackeri neidentificaţi.

SPIONAJ ŞI OFICIU POŞTAL

Aceste nume funcţionează cam ca operatoarele telefonice de altădată, care conectau interlocutorii între ei prin branşarea unor cabluri la un circuit.

Atacurile contra DNS – supranumite „DNSpionnage” – „sunt în mare comparabile cu cineva care se duce la oficiul poştal, minte despre adresa ta, îţi citelte corespondenţa, iar apoi ţi-o pune el în cutia poştală”, explica Departamentul american al Securităţii Interne (DHS) aceste atacuri, între care premile par că au avut loc în 2017.

„Multe lucruri nefaste ţi se pot întâmpla (sau expeditorului), în funcţie de conţinutul corespondenţei”, adăuga DHS.

Odată cu intensificarea recentă a atacurilor, ICANN „estimează că există un risc în curs important la adresa unor părţi importante ale infrastructurii numelor de domeniu”, a subliniat instituţia vineri, îndemnând conducătorii informatici să ia măsuri adecvate.

Mai exact, el îndeamnă la desfăşurarea protocolului de protecţie intitulat „Domain Name System Security Extensions” (DNSSEC).

Cu toate acestea, „nu există un singur instrument în vederea rezolvării acestui lucru”, a avertizat David Conrad de la ICANN.

„Este necesar să îmbunătăţim securitatea globală a DNS, dacă vrem să avem speranţa că putem împiedica acest tip de atacuri”, a adăugat el.

Potrivit lui Ben Read de la firma specializată în spionaj cibernetic FireEye, pe lista ţintelor „DNSpionnage” se află organizaţii care înregistrează nume de domeniu – ele-însele validate de ICANN – sau furnizori de acces la Internet, mai ales în Orientul Mijlociu.

Atacurile caută cu prioritate să ia adrese de e-mail şi parole, a precizat Read, care afirmă că „există dovezi că asta vine din Iran sau este făcut să susţină Iranul”.

Potrivit altui expert, Adam Meyers de la firma CrowdStrike, „hackerii” caută să fure parole în Liban şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

„Cu acest acces, ei ar putea să oprească porţiuni ale Internetului. Ei au ales să interceptee (datele) şi să spioneze oamenii”, a adăugat el.

Atacurile informatice – de orice amploare şi natură – se amplifică cu o viteză exponenţială în ultimii ani.

Potrivit unor experţi, hackerii fac parte cel mai adesea din două categoriiprincipale – indivizi sau grupuri de hackeri care vor să câştige bani (programe de tip ransomware, revânzare de date personale în partea ascunsă a Internetului, numită „darknet”), sau state – care vor să spioneze alte ţări şi sau să semene disensiuni politice.

Potrivit unor experţi şi autorităţi din multe ţări – mai ales din Statele Unite -, China, Rusia, Iranul sau Coreea de Nord sunt deosebit de active în domeniul pirateriei informatice, ceea ce cei vizaţi neagă.

Sursa: news.ro

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...