„La data de 25 septembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul înaintat de cei opt etnici palestinieni suspectaţi de către SRI de legături cu entităţi asociate terorismului internaţional şi luaţi în custodie publică de către statul român la data de 24 august. Prin această hotărâre, rămâne definitivă sentinţa civilă emisă de Curtea de Apel Bucureşti, prin care s-a hotărât declararea ca persoane indezirabile pe o perioadă de 15 ani, urmând îndepărtarea lor de pe teritoriul naţional”, se arată într-un comunicat remis, miercuri.
Serviciul reamintesşte că cele opt persoane au ajuns în România şi au încercat să se stabilească în diferite zone ale ţării utilizând filierele de migraţie ilegală cu punct de plecare în zona Orientului Mijlociu.
„Intenţia acestora era identificarea posibilităţilor de constituire în ţara noastră a unei eventuale structuri de sprijin ce putea fi accesată de membrii unor organizaţii teroriste active la nivel internaţional. Prin această acţiune, Serviciul Român de Informaţii, ca autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, împreună cu instituţiile din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi partenerii externi, este implicat activ în prevenirea şi combaterea ameninţărilor pe profil antiterorist”, se mai precizează în comunicat.
Serviciul Român de Informaţii a cerut Parchetului Curţii de Apel Bucureşti declararea ca indezirabile a opt persoane din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, „din motive de securitate naţională”, fiind suspectate de „acţiuni subversive” în favoarea unor grupări teroriste.
La data de 22 august, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, conform dispoziţiilor din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, a sesizat Curtea de Apel Bucureşti „pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabil a unui grup de opt persoane provenind din Orientul Mijlociu, pe o perioadă de 15 ani, pentru motive de securitate naţională”.
Astfel, în perioada aprilie – august 2012, cele opt persoane au urmărit verificarea posibilităţilor de constituire în România a unei eventuale structuri de sprijin pentru activităţi de migrare ilegală ce puteau fi accesate de membrii unor organizaţii teroriste active la nivel internaţional, menţionează Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.