„Dragnea şi PSD au majorat, în ultimii 2 ani, de aproape 20 ori bugetul AEP. Aproape jumătate din aceşti bani merg la PSD prin finanţarea partidelor politice. Exact ca în urmă cu 30 de ani, există pericolul să nu mai putem avea încredere în rezultatul alegerilor pentru că Liviu Dragnea îşi pune un apropiat suspectat de corupţie să le gestioneze şi controleze! Acest lucru va conduce cu siguranţa la o serie de abuzuri în perioada electorală şi postelectorală”, mai afirmă Raluca Turcan.
Prim-vicepreşedintele PNL vorbeşte despre: blocarea candidaturilor pentru opoziţia incomodă; blocare accesului opoziţiei la canalele media şi la spaţiile de publicitate; invalidarea dosarelor de candidaturi, invalidarea listelor de susţinători; controale, amenzi, hărţuiri şi intimidări ale adversarilor.
„De aici până la falsificarea rezultatelor alegerilor este doar un pas foarte mic. Din cauza motivelor invocate PNL solicită retragerea lui Mircea Drăghici şi consideră oportună propunerea unui candidat comun al opoziţiei parlamentare pentru conducerea AEP. Profesionist, corect, bun cunoscător al legislaţiei şi instituţiei. Această persoană trebuie să asigure: cheltuirea banilor publici în mod transparent şi legal; accesul tuturor competitorilor politici la informaţii şi la spaţii de comunicare; egalitate de tratament pentru toate partidele politice; lege aplicată corect tuturor partidelor politice”, subliniază Turcan.
Procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a afirmat, vineri, că în evidenţele instituţiei sunt 26 de dosare care privesc finanţarea unor partide politice sau a unor oameni politice, refuzând să precizeze dacă vreunul dintre aceste dosare îl vizează pe trezorierul PSD, Mircea Drăghici. „Vom confirma în situaţia în care în vreo cauză din aceste 26 vom continua urmărirea penală faţă de vreun suspect”, a spus Nistor.
Mircea Drăghici a fost propus de către PSD pentru a prelua conducerea Autorităţii Electorale Permanente.
Numele lui Mircea Drăghici a mai fost legat până acum de AEP. Potrivit relatărilor de presă, trezorierul PSD s-a căsătorit în 2013, fiind cununat de fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente Ana Maria Pătru. S-a scris despre relaţia dintre cei doi, având în vedere că documentele financiare ale PSD, întocmite de Drăghici, erau verificate de către instituţia condusă de Pătru.
Ulterior, Ana Maria Pătru a fost cercetată de Direcţia Naţională Anticorupţie şi trimisă în judecată în două dosare. În primul, procurorii o acuză de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar în cel de-al doilea de luare de mită.
Totodată, în noiembrie 2018, inspectorii AEP au descins la sediul central al PSD, după ce Newsweek România a relatat că sume importante din banii pe care partidul i-a primit subvenţie de la stat, prin intermediul AEP, au fost cheltuite de Mircea Drăghici în interes personal, pentru cumpărarea de maşini de lux.
În 28 noiembrie 2018, Parchetul General a transmis că numele lui Mircea Drăghici apare în două dosare aflate la Parchetul ICCJ, unul dintre acestea pornind tocmai de la dezvăluirile din presă.
Drăghici, însă, a susţinut că nu are cunoştinţă despre aceste anchete şi că nu a fost informat oficial.