Sesizarea pe înfiinţarea Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică, amânată de CCR

Curtea Constituţională a României trebuia să discute, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind înfiinţarea Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică.
Alina Costache
27 feb. 2019, 04:26
Sesizarea pe înfiinţarea Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică, amânată de CCR

UPDATE: CCR a decis să amâne dezbaterea pentru 13 martie 2019.

„Cu privire la sesizările de neconstituționalitate formulate în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție și al art.11 alin.(1) lit.A.a) și art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, înscrise în lista de ședință de astăzi, 27 februarie 2019, Curtea Constituțională a dispus amânarea dezbaterilor pentru data de 13 martie 2019”, a anunțat CCR.

La începutul lunii ianuarie, Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra acestei legi.

„Prin conţinutul normativ, această lege contravine normelor şi principiilor constituţionale”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate transmisă preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit şefului statului, Consiliul naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică este calificat în legea criticată ca un organism cu rol consultativ ce funcţionează pe lângă Secretariatul General al Guvernului, în coordonarea prim-ministrului, ca urmare putea fi înfiinţat numai printr-un act de reglementare secundară subsumat competenţei autorităţii administraţiei publice centrale, respectiv prin hotărâre a Executivului.

„Din această perspectivă, înfiinţarea prin lege a Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (4) şi alin. (5), precum şi art. 102 alin. (1) şi alin. (2) din Constituţie”, susţine preşedintele Iohannis.

Conform acestuia, prin faptul că din componenţa acestui organism consultativ urmează să facă parte şi doi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, care au în componenţa lor organizaţii sindicale ale angajaţilor din administraţia publică, desemnaţi de Consiliul Economic şi Social, sunt încălcate şi prevederile art. 141 din Constituţie.

Iohannis subliniază că instituirea unei noi competenţe în sarcina Consiliului Economic şi Social, respectiv aceea de a desemna reprezentaţi în Consiliul naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică, reprezintă un aspect ce ţine de funcţionarea CES şi o asemenea completare a atribuţiilor unei autorităţi constituţionale se putea realiza numai prin lege organică, în timp ce actul normativ sesizat la CCR este ordinar.

Şeful statului critică şi prevederea potrivit căreia „Consiliul îndeplineşte următoarele atribuţii: d) avizează strategiile naţionale privind resursele umane din administraţia publică, precum şi proiectele de acte normative cu impact asupra personalului din administraţia publică, la nivel naţional”, susţinând că sintagma „resursele umane din administraţia publică” este imprecisă, în aplicare putând genera interpretări diferite cu privire la sfera de aplicare a legii.

„Această sintagmă poate da naştere unor interpretări diferite şi cu privire la competenţele/atribuţiile Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică, din perspectiva posibilei suprapuneri a competenţelor sale cu cele ale autorităţilor administraţiei publice centrale/locale sau ale altor autorităţi. (…) În absenţa unei circumstanţieri, dispoziţiile legii criticate par a viza toate categoriile de personal din cadrul organelor administraţiei publice centrale şi locale, inclusiv forţele armate şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Din această perspectivă, dispoziţiile legii criticate nu îndeplinesc cerinţele de claritate şi previzibilitate, întrucât competenţele Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică se suprapun în această materie cu cele ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (…) Competenţele Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică se suprapun în această materie şi cu cele ale autorităţilor administraţiei publice locale, care nu vor mai putea decide asupra intereselor locale, Guvernul extinzându-şi controlul asupra acestora”, atrage atenţia Klaus Iohannis.

În opinia sa, această soluţie legislativă este neclară şi din perspectiva suprapunerii competenţelor Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică cu cele ale Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

„Considerăm că dispoziţiile legii criticate, sub aspectul domeniului şi al sferei de atribuţii, sunt pe de o parte neclare, fiind imprecise, iar pe de altă parte sunt lipsite de previzibilitate, întrucât competenţele Consiliului se suprapun peste rolul şi atribuţiile altor autorităţi sau instituţii publice (inclusiv peste cele ale Consiliului Economic şi Social, astfel cum sunt acestea stabilite prin art. 141 din Constituţie), fără a reglementa în concret care sunt raporturile în care acestea conlucrează”, se menţionează în sesizarea de neconstituţionalitate.

Şeful statului subliniază că respectarea standardelor de claritate şi predictibilitate a legii reprezintă o cerinţă de rang constituţional.

El cere CCR să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său. 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Tot ce trebuie să știi pentru a te duce la mare mai ieftin. „Litoralul pentru toți” revine din toamnă
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Trenuri întârziate masiv pe Magistrala 100 din cauza unei defecţiuni la un tren de marfă
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...