STUDIU: Pacienţii ajung să ia prea multe antibiotice pentru infecţii comune

Perioada de administrare a antibioticelor este de multe ori prea lungă în cazul unor infecţii comune, cu simptome precum tuse şi dureri de urechi, susţin experţii britanici citaţi miercuri de Press Association.
Alina Costache
27 feb. 2019, 14:22
STUDIU: Pacienţii ajung să ia prea multe antibiotice pentru infecţii comune

O analiză a cazurilor în care au fost prescrise antibiotice a demonstrat că medicii de familie din Marea Britanie recomandă de multe ori antibiotice pentru o perioadă prea lungă în comparaţie cu liniile directoare stabilite de Departamentul de Sănătate Publică (Public Health England – PHE).

Experţii din spatele acestui studiu au notat în British Medical Journal (BMJ) că reducerea duratei de administrare a antibioticelor ar fi de ajutor în lupta contra rezistenţei la antimicrobiene (RAM).

Utilizarea excesivă a fost pusă pe seama dezvoltării RAM, care se manifestă atunci când microbii devin rezistenţi la medicamente şi sunt din ce în ce mai greu de eliminat.

Colegiul regal al medicilor de familie din Marea Britanie a precizat că antibioticele poate fi o soluţie ”de viaţă şi de moarte” în cazul unor pacienţi şi a adăugat că sunt necesare teste rapide în cazul intervenţiilor chirurgicale prin care să se stabilească dacă o infecţie este virală şi nu răspunde la antibiotice, sau bacteriană şi reacţionează la aceste medicamente.

Noul studiu a fost efectuat de oameni de ştiinţă de la PHE, Universitatea Oxford şi Facultatea de Medicină din Sussex.

Cercetătorii au comparat liniile directoare ale PHE cu durata de utilizare a antibioticelor în cazul a 13 tipuri de infecţii, în perioada 2013 – 2015. Printre aceste probleme de sănătate se numărau sinuzite, infecţii în gât şi la nivelul urechilor, tuse acută şi bronşită, pneumonie şi cistită acută.

Peste două treimi din totalul reţetelor au prevăzut tratamente cu antibiotice prescrise pentru infecţii ale tractului respirator superior, otită şi tuse acută şi bronşită.

Dintre acestea, 80% sau mai multe dintre perioadele de tratament au depăşit recomandările prevăzute de liniile directoare, respectiv cinci zile pentru tuse acută, bronşită şi otită medie, au notat cercetătorii.

Peste jumătate dintre reţetele pe bază de antibiotice pentru cistită prevedeau o perioadă de administrare mai mare decât cea recomandată, respectiv trei zile.

În cadrul unui editorial publicat alături de concluziile studiului, Alastair Hay, profesor la Universitatea Bristol, a afirmat că ”atât medicii cât şi pacienţii trebuie convinşi să renunţe la perioadele lungi de administrare a antibioticelor” precizând că ”atunci când antibioticele sunt necesare, perioadele mai scurte sunt suficiente pentru a omorî bacteriile şi sunt mai puţin dăunătoare în comparaţie cu perioadele lungi de administrare”.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni