Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), până acum, în cadrul proiectului „Casa Verde”, au fost implementate pentru beneficiari persoane juridice 185 de proiecte, iar pentru persoanele fizice au fost finanţate 14.851 proiecte.
Energia preferată de către beneficiarii programului „Casa Verde” este cea solară, a precizat AFM pentru ROMÂNIATV.NET.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat joi că în urma rectificării bugetare, au fost alocate 20 de milioane de lei pentru continuarea Programului Casa Verde pentru persoane fizice pentru utilizarea acestora până la finalul anului 2012.
Scopul programului „Casa Verde” este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.
Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.
Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel:
- până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
- până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
- până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Persoanele fizice, interesate să aplice în cadrul Programului, pot consulta ghidul de finanţare, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 409/18.06.2010 şi disponibil pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu.