Aceasta înseamnă că un client casnic poate schimba furnizorul de energie tradiţional cu unul dintre furnizorii de ultimă instanţă opţionali din zona sa de reţea, fără a ieşi din piaţa reglementată.
Astfel, furnizorii de ultimă instanţă opţionali desemnaţi de ANRE sunt: societatea Electrica Furnizare – pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia; CEZ Vânzare – pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Nord; E.ON Energie România – pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.
Totodată, Enel Energie Muntenia a fost desemnat pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Enel Energie – pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Nord, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud; Engie România – pentru zonele de reţea Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Getica 95 Com – pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud.
De asemenea, şi alţi furnizori decât cei clasici au devenit de ultimă instanţă opţionali. Este vorba despre Hidroelectrica – pentru zona de reţea Muntenia Sud; MET România Energy – pentru zonele de reţea Moldova, Muntenia Sud, Transilvania Sud; Restart Energy One – pentru zonele de reţea Banat, Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Sud; Tinmar Energy – pentru zonele de reţea Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Oltenia, Transilvania Nord, Transilvania Sud.
„Clienţii casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electrică desemnat furnizor de ultimă instanţă obligat sau opţional în zona de reţea în care se află locul de consum, la data de 1 martie 2019, şi care doresc să beneficieze de tarife reglementate pot încheia un contract reglementat numai cu acesta”, spun oficialii ANRE.
Aceştia amintesc, în comunicat, că preţurile reglementate pentru populaţie vor române neschimbate de la 1 martie 2019.