„Nu ne convine situaţia în care ne aflăm, dar suntem interesaţi să clarificăm toate aspectele. Anchetatorii ne-au cerut date despre Dulugeac Florin Adrian, care este şef de lucrări, şi despre Harcan Laura, şef de lucrări şi ea”, a spus rectorul Cornel Trandafir.
Rectorul a precizat că Adrian Dulugeac, care este prodecanul Facultăţii de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, nu a făcut parte din comisiile de licenţă din iulie 2012 vizate de ancheatatori şi nici din cele de anul trecut, dar lectorul universitar doctor Laura Harcan, prodecanul Facultăţii de Drept, a fost secretarul comisiei de licenţă la Drept în sesiunea iulie 2012.
Cornel Trandafir a mai spus că anchetatorii i-au cerut să precizeze care este statutul a 26 de tineri, respectiv dacă aceştia sunt studenţi sau absolvenţi şi dacă au susţinut licenţa în sesiunea din iulie 2012.
Rectorul a menţionat că, potrivit anchetatorilor, împotriva lui Adrian Dulugeac ar exista un dosar penal pentru fapte de corupţie, în urma unor reclamaţii.
„Au existat zvonuri potrivit cărora Universitatea Bioterra ar fi eliberat diplome false. Acest lucru este total neadevărat, întrucât la serviciul care răspunde de eliberarea acestor documente este o persoană foarte vigilentă, care în urmă cu trei ani a refuzat eliberarea unor diplome de licenţă după ce a descoperit opt diplome de bacalaureat false”, a mai spus rectorul.
În legătură cu posibilitatea ca unele cadre didactice să primească bani pentru ca anumiţi candidaţi să obţină note mai mari la licenţă, rectorul consideră că ar fi greu de dovedit o astfel de acuzaţie, mai ales că sistemul de licenţă este foarte bine pus la punct, dar şi pentru că evaluarea de la proba orală este la orice examen subiectivă.
„Totuşi, în cazul în care se va dovedi că acuzaţiile anchetatorilor sunt reale, cu certitudine vor fi luate măsurile prevăzute în lege, cadrele didactice care ar fi pretins sume de bani ar părăsi sistemul, iar examenul de licenţă, regândit”, a mai spus rectorul Universităţii Bioterra.
Rectorul Universităţii Bioterra a mai declarat că a permis accesul anchetatorilor în toate compartimentele universităţii şi a solicitat să le fie puse la dispoziţie toate documentele cerute. Cornel Trandafir a adăugat că la universitate nu au existat reclamaţii de la studenţi că profesorii le cer bani.
Anterior, rectorul a declarat că anchetatorii caută informaţii privind un profesor care ar fi acuzat de corupţie. El a precizat că profesorul predă de trei patru ani la Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, având două discipline de specializare. El a mai spus că ancheta este supervizată de prim-procurorul Parchetului Tribunalului Vâlcea, iar dacă este o cauză instrumentată la Vâlcea, înseamnă că acolo a fost înregistrată reclamaţia. Rectorul a precizat că Universitatea Bioterra nu are filială la Vâlcea.
Cornel Trandafir a adăugat că la universitate nu au existat reclamaţii de la studenţi că profesorii le cer bani.
Poliţiştii şi procurorii fac, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, dintre care una domiciliară şi 18 la Universitatea Bioterra, precum şi alte trei în Olt, Drăgăşani şi Ilfov, într-un caz în care cadre didactice sunt cercetate pentru fapte de corupţie.
Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra care ar fi pretins bani de la studenţi pentru acordarea unor note mai mari la licenţă.
Peste 40 de persoane vor fi audiate la sediul Poliţiei Române în acest caz, anchetatorii vâlceni deplasându-se la Bucureşti pentru a face aceste interogatorii, au precizat sursele citate.