Descoperire MACABRĂ pe un şantier unde urma să se ridice un complex rezidenţial: Sunt cu sutele

Exhumări ale unor rămăşiţe ale unor bărbaţi, femei şi copii, descoperite într-o groapă comună, pe locul unui fost ghetou evreiesc, datând din al Doilea Război Mondial, au loc, de luna trecută, în Belarus, relatează AFP.
Iulian Tudor
28 feb. 2019, 15:48
Descoperire MACABRĂ pe un şantier unde urma să se ridice un complex rezidenţial: Sunt cu sutele

Gropa a fost descoperită pe un teren pe care urmează să se ridice un complex rezidenţial – în pofida opoziţiei anumitor localnici – la Brest, un oraş cu 340.000 de locuitori, situat la frontiera cu Polonia.

Până în prezent s-au descoperit rămăşiţe ale unui număr de 790 de corpuri, a declarat pentru AFP Dmitri Kaminski, conducătorul operaţiunilor.

„Predăm rămăşiţele autorităţilor locale, pentru a fi reînhumate”, a declarat el, fără să-şi ascundă emoţia, potrivit news.ro.

„Când găsim scheletul unui copil şi scheletul unei mame care-l protejează, înţelegem ce au simţit aceşti oameni. Nu sunt sentimente plăcute”, spune el.

Trupe germane au cucerit Brestul, care era atunci un oraş în Uniunea Sovietică, în iunie 1941, în urma unei bătălii de o săptămână, şi au mitraliat mii de evrei, câteva zile mai târziu.

Un ghetou a fost creat acolo, în decembrie 1941, după confiscarea tuturor obiectelor de valoare ale supravieţuitorilor. În el se aflau cel puţin 18.000 de persoane.

O reprezentantă a Primăriei Brestului, Alla Kondak, a declarat că rămăşiţe ale victimelor masacrelor din 1941 au fost deja găsite în mai multe locuri, în oraş, înaintea acestei descoperiri.

Aproape toţi evreii de la Brest care au supravieţuit au fost împuşcaţi, în octombrie 1942, la Bronaia Gora, un lagăr de concentrare şi de exterminare instalat în regiune de către nazişti.

O petiţie a fost lansată de către o arhitectă şi istorică locală, prin care se cere oprirea construirii complexului rezidenţial prevăzut în locul respectiv la Brest, care era ocupat anterior de o clădire datând din perioada ghetoului.

„Nu înţeleg cum puteţi să construiţi o casă pe schelete. Trebuie să ridicăm un fel de monument în memoria morţilor”, a declarat pentru AFP o rezidentă locală, Galina Semionova, în vârstă de 87 de ani.

Societatea de construcţii Pribujskiï Kvartal refuză, însă, să oprească lucrările, argumentând că proiectul a fost aprobat de către autorităţile acesti foste republici sovietice aflate la poarta UE.

Proiectul imobiliar este menit să renoveze o zonă a oraşului constituită din „clădiri rezidenţiale vechi şi ruine”, a anunţat compania într-un comunicat trimis AFP.

„Din nefericire, în anii care au urmat războiului (…), numeroase gropi comune au fost descoperite în Belarus şi sunt (descoperite) în continuare”, afirmă ea.

„În prezent, noi purtăm un dialog transparent cu toţi cei implicaţi în proces”, a pledat ea, adăugând însă că va „continua să muncească în conformitate cu acordurile de investiţii”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Doliu în televiziune. A murit un celebru mogul media
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Germania reduce ajutorul militar pentru Ucraina în bugetul pe 2025
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...