Iata ce trebuie sa stii daca iei medicamente pentru subtierea sangelui.
1. Evita loviturile si cazaturile
Medicamentele pe care medicul ti le prescrie pentru a impiedica formarea cheagurilor de sange ajuta la prevenirea unui atac de cord sau a unui atac cerebral. In acelasi timp insa, in cazul unei sangerari, pilulele ingreuneaza coagularea ceea ce poate transforma o accidentare minora intr-una serioasa. Tocmai de aceea, este recomandata evitarea sporturilor de contact si a altor activitati in care poti fi ranit la propriu. In loc de asta plimba-te, inoata sau practica exercitii mai putin periculoase. Si nu uita sa-ti pui o casca, chiar daca sunt sanse mici sa te impiedici si sa te lovesti.
2. Respecta planul
Ia-ti medicamentele la aceeasi ora zi de zi. Unele medicamente pentru subtierea sangelui nu-si fac efectul daca nu sunt luate regulat. Seteaza-ti alarma la mobil pentru a nu uita sa-ti iei medicamentele. Daca uiti, imediat ce-ti amintesti ia pastila. Nu sari niciodata peste una.
3. Afla totul despre medicamentele pe care le iei
Inainte de a lua orice nou medicament vorbeste cu medicul de familie pentru a vedea daca nu interfereaza cu pastilele pentru subtierea sangelui. Chiar si vitaminele si suplimentele alimentare pot modifica modul in care actioneaza medicamentele pentru subtierea sangelui sau sa produca efecte secundare. Spre exemplu, daca iei o aspirina pentru ca ai racit creste riscul de sangerari.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.