Legăturile dintre cele două state, în mod tradiţional aliaţi apropiaţi, s-au tensionat progresiv de la jumătatea anului trecut, vicepremierii italieni Luigi Di Maio şi Matteo Salvini lansând atacuri verbale la adresa preşedintelui francez şi a guvernului de la Paris, în special pe teme legate de migraţie.
Franţa şi-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul său la Roma în semn de protest, dar preşedintele Macron a declarat în interviu că cele două naţiuni au interese comune, care trebuie cultivate, relatează Reuters. „A fost o neînţelegere. Cea mai recentă neplăcere nu este serioasă, în ceea ce mă priveşte, şi trebuie să o depăşim”, a afirmat Macron.
Dacă preşedintele francez promovează făţiş un program de guvernare pro-european, Di Maio şi Salvini denunţă în mod regulat Uniunea Europeană, afirmând că aceasta se îndepărtează tot mai mult de cetăţenii de rând şi „a absorbit” prea multă putere de la guvernele naţionale. Partide de extremă dreaptă precum Liga lui Salvini au crescut în popularitate pe continentul european şi este de aşteptat să obţină câştiguri însemnate la alegerile parlamentare europene de la sfârşitul lunii mai.
Emmanuel Macron consideră că statele membre ale UE trebuie să evite naţionalismul şi, în schimb, să colaboreze pentru a rezolva numeroase probleme existente, cum ar fi imigraţia şi încetinirea creşterii economice.
Preşedintele francez a recunoscut că sosirea masivă a imigranţilor pe continentul european a provocat frică în rândul populaţiei şi a pus pe seama acestui fenomen creşterea naţionalismului. „Există oameni care apără naţionalismul, care doresc să lupte împotriva Europei noastre. În ceea ce mă priveşte, voi lupta împotriva acestor oameni cu toată forţa, pentru că eu cred că aceştia … ne vor face să pierdem 10 ani, 20 de ani trăgându-ne înapoi la (vechile) diviziuni”, a susţinut Macron în cadrul interviului.