„Printr-un demers oficial, deputatul de Bucureşti Nicuşor Dan a solicitat astăzi Primăriei Generale Raportul anual privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. Obligativitatea întocmirii acestui raport a fost introdusă printr-un amendament depus de deputatul Nicuşor Dan, în Legea 223 din 2018, care a modificat şi completat Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente”, se arată într-un comunicat al deputatului Nicuşor Dan.
Conform sursei citate, informaţiile solicitate PMB sunt următoarele: pentru câte imobile cu risc seismic a întocmit documentaţia cadastrală; pentru câte astfel de imobile a notificat proprietarii asupra obligaţiilor de expertizare şi consolidare; pentru câte a renotificat proprietarii asupra obligaţiilor de expertizare şi consolidare; pentru câte imobile cu risc seismic a dispus expertizarea; pentru câte imobile cu risc seismic a dispus proiectarea; pentru câte astfel de imobile a dispus consolidarea; pentru câţi dintre proprietarii care refuză cadastrarea, expertizarea, proiectarea sau consolidarea, a solicitat în instanţă, prin ordonanţă preşedinţială, obligarea acestora să permită accesul în imobil.
„Mă aştept ca răspunsul la multe din aceste întrebări să fie ZERO. Măsurile administraţiei Firea pentru protecţia imobilelor cu risc seismic sunt strict de imagine. Răspunsurile vor confirma faptul că, dacă lucrările de consolidare continua în acelaşi ritm, vor fi terminate în 100-150 de ani. În situaţia în care nu voi primi răspuns la solicitare, în termen de 10 zile, aşa cum prevede legea, mă voi adresa instanţei. Siguranţa bucureştenilor e importantă şi sper să înţeleagă şi Gabriela Firea acest lucru” a declarat Nicuşor Dan.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că până în anul 2020 Municipalitatea va interveni în toate cele 349 de clădiri cu risc seismic grad I.
„700 de angajaţi lucrează într-un ritm alert pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, prioritatea fiind cele 349. Avem deja două clădiri la care s-a finalizat consolidarea – Strada Blănari nr. 10, Strada Spătarului nr. 36”, a precizat Firea.
Potrivit Gabrielei Firea, din iunie 2017 şi până în prezent au fost întreprinse acţiuni pentru jumătate dintre imobilele cu risc seismic I. Astfel, în 100 au fost executate lucrări de punere în siguranţă, iar o parte au intrat în procesul de consolidare şi restaurare – 10, iar la patru urmează să se intre în procesul efectiv de consolidare. Totodată, 46 de imobile sunt în prezent în stadiul de revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizare de expertize tehnice, contractele fiind atribuite Companiei municipale Dezvoltare Durabilă şi Trustului de Clădiri Metropolitane.
„Alte 11 imobile au trecut de la Direcţia Generală de Investiţii la Administraţia Clădirilor cu Risc Seismic. Au fost contracte încheiate în anii trecuţi cu firme private care nu şi-au dus la bună îndeplinire aceste contracte dezamăgindu-i pe cetăţeni care au dorit rezilierea contractelor, ceea ce s-a şi întâmplat. (…) În ceea ce priveşte monumentele istorice şi exproprierile care ar trebui să fie făcute în această perioadă, sunt în elaborare documentaţiile pentru exproprierea a 21 de imobile monument istoric. În ceea ce priveşte faţadele unor clădiri afectate care pot constitui un pericol public, până acum au fost identificate şi inventariate toate imobilele cu probleme la faţadă situate în zonele stabilite prin regulament că ar fi prioritare. Au fost identificate 430 de clădiri încadrate în risc seismic II şi risc seismic III. Au fost notificaţi toţi proprietarii, iar notificările au fost trimise spre ştiinţă şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Direcţiei de Disciplină în Construcţii şi Ministerului Culturii. (…) Au fost alocate fondurile necesare pentru primele şapte clădiri. (…) Potrivit legii, proprietarii au obligaţia ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparaţii. În caz contrar, PMB poate face reparaţiile şi se poate îndrepta în instanţă pentru recuperarea acelor costuri”, a explicat primarul Capitalei.