Moţiune simplă pe Justiţie. Toader, despre Secţia specială: Să nu îmi cereţi mie să îmi asum faptele altora. Opoziţia: Daţi-vă demisia

Moţiunea simplă intitulată "Tudorel Toader şi PSD - ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie", iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, a fost citită şi dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Votul final va fi dat miercuri.
Romania TV
05 mart. 2019, 04:05
Moţiune simplă pe Justiţie. Toader, despre Secţia specială: Să nu îmi cereţi mie să îmi asum faptele altora. Opoziţia: Daţi-vă demisia

UPDATE. Deputatul PMP Emil Paşcan a anunţat marţi că Partidul Mişcarea Populară va vota moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, afirmând că acesta ar trebui să demisioneze din funcţie.

„Imaginea noastră în plan extern este spulberată. Poate că s-ar cuveni să meditaţi profund. PMP va susţine această moţiune simplă, dar s-ar cuveni un gest de onoare – să demisionaţi şi să meditaţi la răul făcut României, Justiţiei, la şubrezirea statului de drept pe care aţi girat-o necontenit”, i-a transmis Paşcan lui Tudorel Toader, la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei.

El a susţinut că ministrul Toader a „subordonat Justiţia intereselor unor infractori”.

„Domnule ministru, eu mă întreb, ca om în primul rând, cum aţi reuşit să vă coborâţi atât? Un profesor universitar, cu o carieră de vreo 30 de ani în spate, un magistrat ilustru, aţi jurat pe Biblie că o să apăraţi Justiţia, iar acum vă subordonaţi intereselor unor infractori, pe care le serviţi cu zel, cu elan şi pe deplin. (…) Subordonaţi Justiţia şi o trimiteţi sub controlul celor din Kiseleff şi al dumneavoastră şi al colegilor de partid şi sunteţi total paralel cu realitatea”, a afirmat Paşcan.

Deputatul PMP a criticat şi Legea recursului compensatoriu.

UPDATE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că proiectul privind modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a fost redactat, precizând însă că oportunitatea promovării acestuia nu este în sarcina sa.

„Proiectul de ordonanţă pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR şi transpunerea directivei privind confiscarea extinsă a fost trimis pe 17 iulie de la Guvern la Parlament. (…) Între timp, proiectul de ordonanţă a fost actualizat, adică îmbunătăţit şi cu alte soluţii ce fuseseră neconstituţionale. În noiembrie 2017 a fost transmis proiectul de lege cu modificarea Codului de procedură în acord cu deciziile, consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi aici faceţi o deosebire. Eu, ca ministru, împreună cu colegii mei de la Direcţia de elaborare, redactăm proiectele şi v-am spus, l-am redactat, dar momentul, oportunitatea promovării proiectului de Ordonanţă sau de lege, nu este în sarcina mea. (…) Dacă un articol dintr-un proiect de lege sau lege este declarat neconstituţional, nu înseamnă că acel caracter de neconstituţionalitate este înlăturat pentru că poţi un articol, care vreţi voi, să spui că este constituţional din prisma articolului 44 că nu încalcă proprietatea, dar mâine, poimâine sau jumătate de an acelaşi articol să fie declarat neconstituţional pentru că este o altă critică „, a spus Toader, la Parlament.

El a susţinut că nu a fost criticat de Florin Iordache.

„Ei, critici! Nu sunt critici”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că, în cazul în care va fi remaniat din funcţie, va respecta decizia şi îşi va îndeplini obligaţia până în ultimul minut.

„Eu v-am mai spus: s-au făcut doi ani de când sunt ministru, este o experienţă interesantă, am valorificat cunoştinţele pe care le-am avut, le-am dobândit ca judecător constituţional. Mi-am îndeplinit obligaţiile de ministru cu bună credinţă. Dacă se va hotărî remanierea mea, vom respecta decizia luată urmând procedurile legale şi îmi voi îndeplini obligaţia până în ultimul minut când apare în Monitorul Oficial numele următorului ministru al Justiţiei, care trebuie să vină la minister să facem o procedură de predare-primire de documente până la sigiliu. Dacă nu ai capacitatea să îţi îndeplineşti misiunea pe care o ai, te duci acasă, adică trebuie să faci distincţie dintre competenţele legale pe care le ai de îndeplinit, să ai puterea să ţi le îndeplineşti şi atâta tot”, a spus Tudorel Toader, la Parlament.

Întrebat dacă se teme că va pierde funcţia de ministru al Justiţiei, în contextul în care social-democratul Florin Iordache vorbea despre o demisie sau despre remaniere guvernamentală cu referire la persoana lui Toader, el a răspuns: „Nu, a zis că la noi în partid există…, dar la noi în partid, la dânşii în partid, că sunt mai mulţi acolo. Sunt mai mulţi (miniştri – n.r.), nu sunt numai eu”.

UPDATE. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, i-a cerut marţi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să spună când va da ordonanţa privind punerea în aplicare a articolelor declarate constituţionale din Codul penal şi Codul de procedură penală.

El a transmis că Opoziţia nu se poate baza pe PSD să treacă moţiunea, adăugând: „În PSD sunt două chestiuni foarte clare – atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru, sau există posibilitatea remanierii”.

„Noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile că cel puţin articolele declarate constituţionale, trecute de filtrul Curţii Constituţionale, privind Codul penal şi Codul de procedură penală, şi avem acum cel puţin două decizii ale CCR, probabil că mâine va veni şi cea care vizează protocoalele, avem decizia care vizează conflictul cu completele de cinci, aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi astăzi şi acum când veţi da această ordonanţă cu articolele declarate constituţionale? Pentru că aţi văzut, pe logica din Parlament, pe dezbaterea şi modul în care preşedintele şi colegii din Opoziţie pe care pot să îi înţeleg că încearcă să tergiverseze, cred că anumite clarificări trebuie făcute şi trebuie făcute aici în Parlament, pentru că, sincer, domnule ministru, am înţeles că tot ce aţi făcut dvs a fost bine şi ce e rău e în Parlament. Eu aş spune: nu. Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. (…) Luaţi exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Prin consultare putem avea legi mai bune”, a afirmat Iordache, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei.

„Stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru, sau există posibilitatea remanierii”, a adăugat Iordache.

UPDATE.   Deputatul USR Stelian Ion i-a cerut marţi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să demisioneze din funcţie pentru prestaţia pe care o are, el precizând că apărarea „unor infractori” se face prin respectarea legii, nu prin modificarea actelor normative.

„Tovarăşe ministru al Justiţiei, este foarte grav ceea ce se întâmplă: astăzi aţi emis o nouă OUG, cu aşa-zisa consultare a reprezentanţilor Justiţiei, a magistraţilor. Cine sunt aceştia? Sunt şeful Secţiei speciale, şeful Inspecţiei Judiciare, căruia i-aţi prelungit mandatul prin OUG, cu aceştia v-aţi consultat în momentul în care aţi dat această ordonanţă fără avizul CSM. Aproape 30 de ani de la Revoluţie, funcţii importante din statul român sunt conduse de infractori, din păcate de activişti comunişti. Este foarte păcat. Dacă am fi adoptat la momentul oportun Legea lustraţiei, probabil că nu ne-am fi aflat în situaţia de a ‘ievalua’ astăzi prestaţia tovarăşului ministru al Justiţiei. Tovarăşul ministru ţine cuvântări legate de drepturile omului, dar uită nişte speţe importante, uită de Ionel, acel român care avea nevoie să pună ceva pe masa copiilor şi care a cumpărat o vacă şi un viţel şi după câteva zile a vândut viţelul. Dar numai că în această operaţie abominabilă a intervenit procurorul comunist Tudorel Toader şi a devoalat această faptă inimaginabilă, şi l-a trimis în judecată, şi a cerut pentru el închisoare. Acesta este omul care vă ţine dumneavoastră prelegeri despre drepturile omului, despre respectarea drepturilor omului”, a susţinut Stelian Ion, la dezbaterea moţiunii intitulate „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”, iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR.

Deputatul USR a mai spus că „aceşti comunişti activişti îşi schimbă haina, dar năravul niciodată nu şi-l schimbă”.

„Tovarăşe ministru, în doi ani de zile aţi făcut dezastru în jurul dumneavoastră. Dacă vă spune Comisia de la Veneţia, GRECO – astăzi a dat un nou comunicat în care solicită desfiinţarea Secţiei speciale -, dacă vă spune Parlamentul European, Comisia Europeană în cadrul MCV, dacă vă spun magistraţii, societatea civilă că ceea ce faceţi nu este în regulă (…), cred că e momentul să vă duceţi la culcare. Când toată lumea îţi spune că eşti beat, te duci şi te culci – e o vorbă veche din bătrâni. Care sunt meritele dumneavoastră? Acel raport megalomanic din care nu se înţelege nimic, că v-aţi plimbat în delegaţii, că v-aţi dus cu o depeşă pârâcioasă şi frustrată pe la oficialii europeni să puneţi piedică unei candidaturi pentru funcţia de procuror-şef european? Acestea sunt marile merite pe care trebuie să le aplaudăm cu toţii? (…) Daţi-vă demisia şi îl puteţi reprezenta în instanţă. (…) Apărarea se face prin apărarea şi respectarea legii, nu prin modificarea legilor. Daţi-vă demisia dacă mai aveţi un dram de onoare!”, i-a transmis deputatul USR ministrului Tudorel Toader.

UPDATE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că Secţia specială pentru investigarea magistraţilor a fost înfiinţată prin modificarea în Parlament a legilor Justiţiei, iar ordonanţa de urgenţă privind această structură a fost adoptată pentru operaţionalizarea acesteia.

„Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie – aţi insistat foarte mult şi, dacă vreţi, luând în continuare poziţia dumneavoastră de Opoziţie, v-o înţeleg. Secţia a fost înfiinţată prin legile de modificare a legilor Justiţiei şi înfiinţarea Secţiei a fost criticată la CCR şi CCR – sunt convins că ştiţi – a spus că înfiinţarea Secţiei nu numai că nu afectează independenţa magistraţilor, ba dimpotrivă este o garanţie asupra faptului că asupra judecătorilor nu se fac presiuni în forme diferite, de natură să le încalce independenţa. Prin urmare, câtă vreme opera este a legiuitorului de înfiinţare, constituţionalitatea este validată de către CCR, sigur îmi cereţi mie să iau măsuri pentru desfiinţarea respectivei secţii. (…) Să nu-mi cereţi mie să-mi asum faptele altora! Nu vă voi cere dumneavoastră să mă derobez de ceea ce am făcut sau ceea ce nu am făcut eu”, a spus Tudorel Toader, la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind moţiunea simplă împotriva sa, depusă de PNL şi USR.

Ministrul a precizat că ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată a vizat operaţionalizarea acestei secţii speciale, nu înfiinţarea acesteia. Tudorel Toader a menţionat că această ordonanţă se află în controlul de constituţionalitate.

„Vom da curs soluţiei legislative pe care o vor adopta judecătorii constituţionali”, a completat ministrul Justiţiei.

UPDATE. Constituţia trebuie revizuită sub anumite aspecte, a declarat marţi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor, subliniind că această opinie este personală, în calitate de fost judecător.

Toader a adăugat, însă, că procesul de revizuire a Legii fundamentale nu este facil, subliniind că în Parlament nu există majoritatea de trei pătrimi pentru acest demers.

„Comisia de la Veneţia ne recomandă în câteva paragrafe să revizuim Constituţia. Păi, procesul de revizuire a Constituţiei nu este unul facil. Noi avem o Constituţie din categoria celor semirigide, greu de revizuit. Eu nu cred că Parlamentul, în structura actuală, poate să ajungă la trei pătrimi ca să revizuiască Constituţia, dacă sunt divergenţe. Prin urmare, noi ce vom spune? Că nu respectăm avizul Comisiei? Îl respectăm. Că îl respectăm mâine? Obiectiv, nu putem, pentru că nu putem revizui Constituţia”, a afirmat Toader, la dezbaterea moţiunii simple intitulate „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”.

El a spus că, în 1991, la adoptarea Constituţiei, România a solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, precum şi la revizuirea din 2003 a Legii fundamentale.

„Deci, ce vreau să spun – că legea este până la urmă perfectibilă. Constituţia, lege fundamentală, avizată la adoptare, avizată la revizuire de Comisia de la Veneţia, astăzi Comisia de la Veneţia ce ne spune? Că au trecut 15 ani de la revizuire, societatea s-a transformat radical, viaţa socială, culturală, economică, probabil noi, în comportamentul şi gândirea noastră, şi, după 15 ani, ne spune Comisia că ar fi bine să revizuim Constituţia. Şi eu, personal, ca fost judecător, dacă mă gândesc numai la deciziile interpretative, am convingerea faptului că, sub anumite aspecte, Constituţia trebuie clarificată, trebuie îmbunătăţită, revizuită. Din această perspectivă, Curtea Constituţională a dat multe decizii de interpretare pentru a debloca de multe ori conflictele juridice în care se află autorităţile”, a susţinut Tudorel Toader.

Deputatul liberal Gabriel Andronache a declarat, marţi, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este un „artist al circului guvernamental”, arătând că singurul gest cu efect pozitiv ar fi demisia acestuia.

„Domnule ministru Toader, pirueta pe care aţi realizat-o în ultimele săptămâni modificând modificarea legilor Justiţiei modificate prin decizii ale CCR vă transformă din jurist în artist al circului guvernamental pe o temă care a revoltat întreaga societate. (…) Învârtitura făcută printr-o nouă ordonanţă nu vă reuşeşte pentru că aţi realizat în sfârşit că abrogarea nu este suficientă. Ghinion! Modificând modificarea aţi încurcat-o cu abrogarea, evenimente legislative separate, ar spune un fost judecător al CCR. Vă amintiţi? Se pare că la minister aţi uitat de el! (…) În lumea reală, domnule ministru, OUG 7 reprezintă o lovitură de măciucă aplicată în capul autorităţii judecătoreşti”, a afirmat Andronache, la dezbaterile privind moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Gabriel Andronache l-a acuzat pe ministru că doreşte să aibă „sub papuc Justiţia”.

„Domnule ministru, în această lume paralelă guvernamentală, visul dumneavoastră pare că este să aveţi sub papuc justiţia, să stabiliţi după bunul plac al şefului cu mustaţă cine iese de la beci sau cine intră la beci, să reînviaţi epoca de aur Stănoiu prin care directive de partid sunt transformate în hotărâri judecătoreşti sau prin sfârlitură ministrul face să dispară orice judecător, orice procuror care mai visează că justiţia poate fi independentă”, a afirmat liberalul.

Deputatul PNL a mai susţinut că în cazul candidatului la funcţia de procuror şef european ministrul Toader a făcut tot o „învârtitură”.

În final, Andronache i-a transmis ministrului Justiţiei că ar trebui să demisioneze din funcţie.

„Singura piruetă pe care o mai puteţi face, domnule ministru, este de a înlătura efectele OUG 7/2019 prin repunerea în vigoare a normelor modificate prin ordonanţa la care ne-am referit, după care elegant să plecaţi de la minister lăsând pe birou o hârtie intitulată demisie. În lumea reală ar fi singura hârţoagă cu efect pozitiv”, a conchis liberalul.


UPDATE. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că a solicitat, marţi, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor situaţia privind recidiva deţinuţilor şi a afirmat că va transmite deputaţilor, miercuri, răspunsul „în scris, oficial”.

„Vă dau un exemplu şi vă invit la onestitate. Aţi spus că recidiva a crescut nu ştiu cum, spectaculos, exponenţial şamd. Astăzi am solicitat de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor situaţia privind recidiva. În 2008 ponderea populaţiei în penitenciare în stare de recidivă era de 46,3%, în 2014 era de 43%, în 2016 – 38,2%, în 2017 – 38,3%, 2018 – 38,4%. Nu sunt date de mine, sunt primite de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi vă asigur că în cursul zilei de mâine vi le voi trimite în scris, oficial, cu ştampilă şi semnătură, spre a vă convinge, eventual”, a declarat Tudorel Toader, la dezbaterile privind moţiunea simplă la adresa sa depusă de PNL şi USR.

El a menţionat că în prezent există aproape 20.000 de deţinuţi şi 13.400 de funcţionari publici cu statut special.

„În condiţiile în care aţi adoptat legea recursului compensatoriu, în condiţiile în care a scăzut numărul populaţiei penitenciare, problema deficitului de personal tinde să fie ca şi rezolvată. Comparaţi dumneavoastră vă rog între 20.000 de deţinuţi şi 13.400 de funcţionari, dacă continuăm acest trend va un fi unu la unu”, a arătat Tudorel Toader.

El a mai precizat că în ţară există aproape 7.000 de grefieri şi că a pregătit un proiect de lege referitor la aceştia.

„Am redactat la Ministerul Justiţiei un proiect de lege pentru statutul grefierilor, l-am decuplat de experţii criminalişti. Mâine am din nou o întrevedere cu liderii de sindicat, a nu ştiu câta întrevedere. Vom trece proiectul de lege prin Guvern şi îl vom trimite spre adoptare, spre legiferare”, a spus ministrul Justiţiei.

Moţiunea simplă intitulată „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”, iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, este dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Votul final va fi dat miercuri.

UPDATE. Moţiunea simplă pe Justiţie are conţinutul unei declaraţii politice, iar Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului, a afirmat marţi ministrul Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii intitulate „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”, iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR.

„Nu îmi permit să calific conţinutul afirmaţiilor pe care le-am citit în scris, pe care le-am auzit aici în sală. Moţiunea pe care aţi depus-o are, în opinia mea, în lectura mea, conţinutul unei declaraţii politice. (…) Am convingerea faptului că dumneavoastră, cei prezenţi, indiferent – din stânga sau din dreapta eşichierului politic -, cunoaşteţi realitatea. Am convingerea că cetăţenii oneşti care vor să vadă adevărul îl văd şi în cunosc”, a declarat Toader.

El i-a invitat pe semnatarii moţiunii simple să lectureze raportul său de bilanţ, unde vor găsi răspunsuri la problemele ridicate în document şi le-a spus totodată că nu şi-ar dori să fie victimele unui sistem abuziv.

„Îmi asum tot ceea ce eu am făcut sau fac în calitate de ministru al Justiţiei şi nu îmi asum ceea ce alţii au făcut sau fac în domeniul Justiţiei. Recent, s-au împlinit doi ani de când sunt ministrul Justiţiei. În cursul zilei de ieri am prezentat un raport de activitate, pe care l-am postat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi m-aş bucura dacă aţi avea răgazul să îl citiţi şi să îl evaluaţi, dincolo de declaraţiile politice sau de unele declaraţii publice. În conţinutul raportului veţi găsi bună parte dintre răspunsuri la problemele pe care le-aţi evocat. Da, Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului (…), trebuie să permită cetăţeanului să îşi valorifice în mod efectiv drepturile şi libertăţile fundamentale. Nu trebuie să ajungem în situaţia în care să apărăm cetăţeanul de Justiţie, pentru că majoritatea activităţii desfăşurate este pozitivă, dar dumneavoastră aţi văzut şi multe aspecte negative şi nu vă veţi convinge şi nu vă doresc să fiţi victima unui astfel de comportament abuziv. De aceea, Justiţia trebuie să slujească cetăţeanul, iar cetăţeanul nu trebuie să aibă temeri faţă de modul de înfăptuire a activităţii Justiţiei”, a precizat ministrul Tudorel Toader.

UPDATE.  Camera Deputaţilor a început, marţi, dezbaterea moţiunii simple la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Moţiunea, intitulată „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie” şi iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, este citită în plen de deputatul PNL Ioan Cupşa.

Ministrul Tudorel Toader are la dispoziţie 50 de minute să răspundă iniţiatorilor, iar timpul alocat grupurilor parlamentare este de 10 secunde pentru fiecare deputat.

Potrivit deciziei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, votul final va fi dat miercuri.

PNL şi USR au depus în plenul Camerei Deputaţilor, pe 20 februarie, moţiunea simplă pe Justiţie.

„PNL a depus moţiunea simplă pe Justiţie, care a fost semnată şi de colegii noştri de la USR. Este o moţiune prin care vă solicităm să încetaţi războiul murdar împotriva Justiţiei. Are şi un titlu elocvent – ‘Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie’. Vă reamintim că ‘Justiţie în slujba cetăţeanului’ a fost sloganul de care v-aţi folosit în campania electorală, slogan care trebuia să se regăsească şi în programul de guvernare. (…) Doar trei din 31 de puncte din acest program de guvernare au fost parţial îndeplinite de către cei care s-au succedat la Ministerul de Justiţie”, declara deputatul liberal Ioan Cupşa la depunerea moţiunii simple.

Potrivit documentului prin care i se cere lui Toader „să plece” din funcţie, „obedienţa, minciuna, iresponsabilitatea şi reaua-credinţă sunt cauza îngenunchierii Justiţiei”.

Autorii moţiunii contestă ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii moţiunii mai spun că, în privinţa Legii privind recursul compensatoriu, iniţiativă elaborată în cadrul procedurii pentru ameliorarea condiţiilor din penitenciare şi redactată în urma solicitării CEDO, Toader a girat modificările aduse în Camera Deputaţilor formei iniţiale.

„În acest caz, sunteţi principalul vinovat pentru eşecul aplicării legii menţionate, respectiv pentru eliberarea din închisori a unor condamnaţi (peste 12.000) care au recidivat aproape imediat (peste 600). De asemenea, sunteţi responsabil că nu aţi anticipat corect efectele soluţiilor propuse. Eşec care se traduce, în mod nefericit, în omoruri, violuri, tâlhării, furturi cărora le-au căzut victime români! Nu uitaţi că aţi ignorat soluţia propusă de PNL pentru implementarea măsurilor alternative de executare a pedepselor, măsură aplicată cu succes în statele UE. Aţi încălcat calendarul de măsuri 2018 – 2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea Hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunţată de CEDO la 25 aprilie 2017”, mai susţin autorii moţiunii.

Aceştia îl acuză pe ministrul Justiţiei că expune România la riscul suportării unor corecţii materiale severe şi menţine starea de supra-aglomerare cu consecinţele viitoare ale eliberării înainte de termen a condamnaţilor şi punerea în pericol a vieţii, integrităţii, sănătăţii şi a bunurilor cetăţenilor.

Autorii moţiunii mai afirmă că informatizarea instanţelor este o „promisiune care se încalcă în fiecare an” de către ministrul Justiţiei şi atrag atenţia asupra „ratării” obiectivului politic major al României, intern şi internaţional în ceea ce priveşte domeniul Justiţiei – ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare de către Comisia Europeană.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Accident grav pe DN 72 cu trei vehicule, inclusiv o cisternă de GPL, implicate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!