DNA: GRECO şi Moneyval susţin că nu au fost consultate asupra adoptării OUG 7

Direcţia Naţională Anticorupţie precizează marți, într-un comunicat, că Secretariatul Executiv al GRECO şi cel al Comitetului Moneyval susţin, într-un răspuns transmis instituţiei, că nu au fost consultate sau informate de autorităţile române cu privire la adoptarea OUG 7/2019.
Romania TV
05 mart. 2019, 14:44
DNA: GRECO şi Moneyval susţin că nu au fost consultate asupra adoptării OUG 7

„Secretariatul Executiv al GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi cel al Comitetului Moneyval (Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, susţin că nu au fost consultate ori informate de către autorităţile române asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justiţiei”, arată DNA în comunicat.

Sursa citată evidenţiază că, într-o scrisoare de răspuns adresată conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, reprezentanţii GRECO şi Moneyval atrag atenţia asupra unor recomandări anterioare, „în sensul în care numirea judecătorilor şi a procurorilor în funcţii de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare şi obiective, luând în considerare experienţa şi rezultatele obţinute şi, de asemenea, îşi întăresc opinia că nou-înfiinţata Secţie pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie trebuie desfiinţată”.

DNA menţionează că, în acelaşi document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanţe de urgentă şi că România este membru al GRECO din anul 1999 şi începând din 2017 face obiectul unei evaluări ad-hoc din partea organizaţiei, ca urmare a modificărilor succesive din ultima perioadă aduse cadrului care reglementează legislaţia din domeniul Justiţiei.

Reprezentanţii GRECO susţin că situaţia creată ca urmare a adoptării Ordonanţei 7/2019 va fi avută în vedere la următorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17 – 21 iunie 2019.

Direcţia Naţională Anticorupţie reaminteşte că, urmare a şedinţei procurorilor DNA, întruniţi în Adunarea generală la data de 26 februarie, în temeiul Hotărârii 95/20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a decis, între altele, sesizarea reprezentanţilor GRECO şi a Comitetului Moneyval, ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG 7/2019 va afecta eficienţa organelor de urmărire penală din perspectiva infracţiunilor de combatere a corupţiei şi a spălării banilor. 

Proiectul de modificare a OUG 7 pe legile justiţiei a fost adoptat, marţi, de Guvern, în ciuda avizului negativ al CSM. Tudorel Toader a anunţat că cinci articole au fost modificate. 

Citește și: Modificările la OUG 7, adoptate în şedinţa de Guvern în ciuda avizului negativ de la CSM

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o brioșă la reducere într-un supermarket Lidl. Un român a rămas șocat când a văzut prețul: “A costat mai mult să pună eticheta”
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă e Sue Ellen din Dallas, la 83 de ani! Imagini BOMBĂ, NU a îmbătrânit DELOC
DailyBusiness
ALERTĂ pentru românii care au card la această bancă. Fiți cu ochii în patru!
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Recalcularea pensiilor. O pensionară este revoltată că a primit cu 500 de lei mai puțin: „Ce lege e asta? Să mă furați în halul ăsta?” 11.000 de plângeri au avut loc în doar o săptămână
Capital.ro
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Alice Walton depășește recordul și devine cea mai bogată femeie din lume
MediaFlux
VÂRSTA de PENSIONARE CREȘTE și SCADE în același timp! RĂSTURNARE de la 1 SEPTEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...