„Stimaţi semnatari ai moţiunii, dacă întrebarea din finalul moţiunii ne-aţi adresat-o şi nouă, atunci vă răspundem: nu ne simţim confortabil citez: ‘când drepturile şi libertăţile noastre fundamentale sunt puse în pericol’, nici de demersuri noi legislative, nici de legislaţia în vigoare, nici de protocoalele secrete, nici de interceptările neconstituţionale, nici de netranspunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, nici de faptul că acea comunitate pe care o reprezentăm este considerată a fi risc de securitate. O justiţie independentă înseamnă o procedură care respectă cap-coadă drepturile omului şi prevederile legale, aplicabile şi magistraţilor, căci nici ei nu pot fi deasupra legii”, a spus Marton Arpad, marţi, la dezbaterea moţiunii pe Justiţie din plenul Camerei Deputaţilor.
El a explicat că formaţiunea din care face parte a militat dintotdeauna pentru eliminarea posibilităţii Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă.
„Cu unele elemente ale moţiunii suntem de acord, cu altele nu. Grupul nostru parlamentar a militat dintotdeauna pentru eliminarea posibilităţii Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, mai ales atunci când prin asta s-au modificat legi tocmai adoptate de Parlament. Legat de Ordonanţa 7, trebuie să constatăm următoarele: dacă reglementarea derulării examenelor în magistratură pare a fi justificată şi nici legile nu pot fi modificate prin regulamente sau hotărâri, celelalte elemente sunt problematice. Nu putem fi de acord din moment ce am acceptat separaţia carierelor, acest principiu sa fie nesocotit în cazul numirii procurorilor de rang înalt. Trebuie sa menţionez însă că semnatarii acestei moţiuni nu au fost de acord cu această separaţie şi nu înţeleg de ce de data asta ţin la ea”, a spus Marton Arpad.
El i-a spus ministrului Justiţiei că ar fi fost benefic să participe la dezbaterea legilor privind justiţia din Parlament.
Marton Arpad a menţionat însă că UDMR nu este de acord cu încercarea de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
„Nu putem fi însă de acord cu încercarea de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, mai ales acum când în urma declaraţiilor procurorului şef al Secţiei a devenit destul de clar cum a funcţionat o astfel de secţie în cadrul DNA pentru a influenţa deciziile judecătorilor – procedura inadmisibilă într-un veritabil stat de drept”, a spus deputatul.
Moţiunea simplă intitulată „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie”, iniţiată de 91 de deputaţi PNL şi USR, a fost dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Votul final va fi dat miercuri.