UPDATE: Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că absenţa PSD şi ALDE de la votul asupra moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei reprezintă ”o formă de şantaj instituţional” la adresa lui Tudorel Toader.
„Absenţa celor din PSD-ALDE la votul pe moţiunea simplă reprezintă de fapt o formă de şantaj instituţional la adresa lui Tudorel Toader. Practic, astăzi, PSD şi ALDE, într-un comportament tipic infracţional, s-au folosit de Camera Deputaţilor pentru a pune presiune pe ministrul Justiţiei să rezolve temele de parcurs pe care i le-au stabilit – modificările la Codul penal şi legea amnistiei şi graţierii, principalul instrument prin care Liviu Dragnea îşi mai ţine partidul în mână. (…) Parlamentul a ajuns să fie folosit în reglarea de conturi între taberele din PSD, să nu ne imaginăm că există tresăriri de bună credinţă cu privire la nerealizările administrative sau în politici publice ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Nu, Tudorel Toader mai are de bifat câteva cerinţe exprese care ţin de interesele infractorilor şi asta i-au cerut astăzi, prin fuga din Parlament, PSD şi ALDE ministrului Justiţiei”, a afirmat Turcan la Parlament.
Ea a spus că îi este greu să se pronunţe ce se va întâmpla cu poziţia lui Tudorel Toader în Guvern.
„Preocuparea noastră este ca această moţiune simplă să treacă, pentru că ea va fi semnalul din Parlament că mandatul lui Tudorel Toader a fost un dezastru până în acest moment, pe de-o parte, în plan administrativ, pentru că nu şi-a respectat niciun punct din programul cu care a fost învestit ministru, şi, pe de altă parte, în planul politicilor penale, unde a girat până acum mutilarea legislaţiei din justiţie, generând cel mai amplu proces de revoltă a sistemului împotriva modificărilor făcute şi, pe de altă parte, pentru că în permanenţă şi-a păstrat acest instrument de ameninţare la adresa tuturor celor ameninţaţi, mai ales a infractorilor, că stă în pixul lui, în ordonanţa de urgenţă să nenorocească Codul penal şi să salveze infractorii. Ministrul Justiţiei este la fel de vinovat cu Liviu Dragnea, PSD şi ALDE, pentru că toată politica în materie de justiţie a fost concentrată eminamente pe interesul infractorilor. Singura parte care mai trebuie rezolvată în momentul de faţă este folosită ca şantaj interior în PSD şi ALDE”, a mai spus liderul deputaţilor liberali.
Despre o posibilă răzgândire din partea UDMR în cazul în care ministrul Toader va prezenta ordonanţele cerute, Turcan a răspuns: „Eu m-am obişnuit până acum ca afirmaţiile publice asumate de UDMR să fie respectate”.
UPDATE: Şedinţa a fost amânată pentru săptămâna viitoare din lipsă de cvorum. „Dacă s-a suspendat din lipsă de cvorum se va programa o altă dată, la prima ședință. Nu poți sa iei o decizie să nu participi definitiv la vot pentru că nu facem grevă”, a declarat deputatul PSD, Eugen Nicolicea, miercuri la Parlament.
„1. Am lua decizia să dăm șansa opoziției să arate că au suficeente voturi să treacă moțiuna simplă. 2. PSD nu își reglează problemele cu mâna opoziției. 3 Nu putea vota niciun pesedist un asemenea document care e plin de minciuni. Trebuie să avem o discuție în coaliție privindu-l pe domnul Tudorel Toader. Există o stare de nemulțumire pe care nu avem de gând să o ascundem, care trebuie lămurită săptămâna viitoare„, a declarat Liviu Dragnea după ce ședința în care trebuia să se voteze moțiunea simplă la adresa lui Todorel Toader a fost suspendată.
UPDATE: Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a oferit o primă reacție după ce Plenul Camerei Deputaților în care urma să fie votată moțiunea simplă la adresa lui Tudorel Toader a fost suspendat din lipsă de cvorum. Acesta a avut mai multe critici la adresa lui Toader, reproșându-i că „își face o agendă proprie”.
„Nu a dat Ordonanța pe Coduri. Stăm cu Codurile care sunt constituționale pe care dânsul nu le-a făcut. Ordonanța prin care se permite revizuirea celor care se consideră nevinovați nu a făcut-o. Dânsul își face o agendă proprie. O să vedem ce decizie luăm. Astăzi nu participăm la vot. Asta e tot ce pot să vă spun. O să discutăm în coaliție”, a spus Cătălin Rădulescu în Parlament.
La dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor de marţi asupra moţiunii, ministrul Tudorel Toader a fost criticat de deputatul PSD Florin Iordache, care i-a cerut să spună când va da ordonanţa privind punerea în aplicare a articolelor declarate constituţionale din Codul penal şi Codul de procedură penală.
„În PSD sunt două chestiuni foarte clare – atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru, sau există posibilitatea remanierii”, i-a spus Iordache ministrului.
De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa nu-l va susţine pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în cazul moţiunii şi că parlamentarii Uniunii îl vor sancţiona prin vot.
ALDE nu va vota în favoarea moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei, a precizat, la rândul său, deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, precizând că Tudorel Toader este „unul dintre cei mai buni” miniştri, iar textul moţiunii este un pamflet.
„Vă anunţăm că ALDE nu va vota această moţiune şi nu cred că vreun parlamentar al coaliţiei va vota un asemenea text, măcar din simplul motiv că miniştrii noştri nu îi schimbă Opoziţia prin moţiuni, fie şi simple”, a spus Cătăniciu.
Votul final asupra moţiunii simple, intitulată „Tudorel Toader şi PSD – ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie” şi iniţiată de 91 de deputaţi de la PNL şi USR, va fi dat miercuri.