Sute de mii de români vor avea ASTA în casă. Nu pot refuza

Electrica a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) un plan de implementare a contoarelor inteligente pentru 15% dintre cei 3,7 milioane de utilizatori ai reţelei sale de distribuţie, în următorii cinci ani, a declarat, miercuri, Livioara Sujdea, director executiv de distribuţie din cadrul grupului.
Iulian Tudor
06 mart. 2019, 12:52
Sute de mii de români vor avea ASTA în casă. Nu pot refuza

ANRE trebuie să avizeze aceste planuri întrucât investiţiile în contoarele inteligente vor fi reflectate integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori, scrie agerpres.ro.

„Există o legislaţie secundară actualizată pentru dezvoltarea la scară largă a sistemelor de contorizare inteligentă, care a apărut în toamna anului precedent. Toţi operatorii de distribuţie am avut obligaţia să trimitem la ANRE până la mijlocul lunii ianuarie a acestui an propunerile de planuri pentru implementarea sistemelor inteligente de contorizare pe următorii 10 ani”, a spus ea.

Citeşte şi Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă pentru verificarea condiţiilor în care Romgaz şi Petrom furnizează gaze naturale

Astfel, pentru următorii cinci ani, Electrica a propus instalarea de contoare inteligente la 15% din cei 3,7 milioane de utilizatori, în cele trei regiuni de distribuţie (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud).

„ANRE a cerut informaţii suplimentare, nu foarte multe. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat ANRE să ne dea un feed-back şi să existe o decizie în ceea ce priveşte propunerile operatorilor de distribuţie”, a adăugat Sujdea.

Potrivit acesteia, Electrica a desfăşurat proiecte-pilot în anii anteriori şi a instalat până acum contoare inteligente la 3% dintre utilizatorii săi.

„Sunt costuri specifice pe care fiecare operator de distribuţie le-a evaluat în urma proiectelor-pilot. Întrucât tehnologia a avansat, ne aşteptăm la costuri suportate la nivelul planificat”, a mai spus reprezentanta Electrica.

Investiţiile în contoarele inteligente se vor recunoaşte integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori, a precizat ea.

Iniţial, în Legea 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic, exista obligativitatea ca 80% dintre consumatorii de energie din România să aibă contoare inteligente până în anul 2020, însă ANRE a propus anul trecut modificarea acestei prevederi.

În luna martie a anului trecut, Henorel Soreaţă, vicepreşedinte al ANRE, declara că, în urma proiectelor-pilot, a reieşit că acest lucru nu se poate realiza în orizontul de timp propus de lege.

„În acest moment, termenul de 2020 nu este fezabil. Continuarea procesului de implementare are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ primar. ANRE a făcut şi o propunere în acest sens, de modificare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, ţinând seama de complexitatea problemelor ridicate la implementarea sistemelor de măsurare inteligente”, a afirmat Soreaţă la momentul respectiv.

Potrivit datelor ANRE, în luna martie 2018 aproximativ 4,8% dintre consumatorii din România, adică un număr de 443.000, deţineau contoare inteligente de măsurare a consumului de energie electrică.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Drumul din România pe care să nu circuli. Mulți au rămas blocați cu mașina pe el, în zonă muntoasă
Capital.ro
Interzis pentru cei care au permis de conducere. Declarația care îi poate băga în închisoare
Playtech.ro
ȘOC! Cine ar fi comis tripla crimă din București. Polițiștii au fost ULUIȚI. Detalii halucinante
DailyBusiness
Avertisment pentru TOȚI românii înscriși la medicul de familie! S-a decis!
Adevarul
Viața în „orașul fantomă” din mijlocul Dunării. Porțile de Fier 2, mega-șantierul din ultimii ani ai regimului Ceaușescu VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Putin, o nouă provocare: arme din România, găsite în Ucraina
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
BREAKING! Se întâmplă din nou! Un cioban a fost atacat de urs. L-a muşcat de picioare şi...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Suma incredibilă pe care o plătesc turiștii pentru o plimbare cu telecabina Buşteni – Babele
Capital.ro
Telefoanele mobile vor fi interzise! Regula intră în vigoare din septembrie 2024. Decizie oficială
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit: Strângea bani de nuntă și urma să devină tată
substantial.ro
Daisy Ridley vorbește despre diagnosticarea sa cu boala Basedow-Graves
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!