UPDATE: Laura Codruţa Kovesi a declarat, la plecarea de la Secţia specială de investigare a magistraţilor, că a fost chemată pentru un dosar şi că s-a trezit citată în altul. Kovesi a spus că în primul dosar a cerut să aibă acces la documente, iar procurorul i-a fixat perioada 8-14 martie, astfel că astăzi nu a putut să facă nicio declaraţie întrucât nu a pot consulta dosarul deschis ca urmare a denunţului lui Sebastian Ghiţă.
„Am fost citată într-un dosar. Azi, când m-am prezentat, am fost împiedicată să dau declarații pentru că nu am avut acces la acuzaţii. Am cerut să consult dosarul (în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în urma denunţului lui Sebastian Ghiţă n.red.) pentru a cunoaşte acuzaţiile care mi se aduc, am fost împiedicată, deşi procuror de caz mi-a admis cererea de consultare. În timp ce se derula această activitate, am fost anunţată că trebuie să rămân în birou. Am făcut şi alte cereri, toate au fost respinse, de aceea a durat aşa de mult. Am întrebat dacă pot să plec? Au intrat 9 sau 10 avocaţi în birou şi mi-au spus că sunt învinuită în alt dosar, moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un alt dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat, avocatul care a fost prezent cu mine astăzi a fost angajat pentru alt dosar. Nu ştiu care e urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi. A spus că nu o interesează, pentru că ea poate să mă citeze când doreşte. Mi-a adus la cunoştinţă o învinuire pe care nu pot să v-o descriu în acest moment, pentru că mi-a fost citită o singură dată, că aş fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut nişte trimiteri în judecată. Din nou dreptul la apărare şi procesul-verbal au fost întocmite că încălcarea tuturor drepturilor. Nu ştiu dacă este o acuzaţie oficială, pentru că mi-a fost înmânat un proces-verbal care nu este semnat de procuror. Procesul verbal a fost întocmit cu încălcarea tuturor drepturilor. Am stabilit că după studirea dosarului să mă prezint și să dau declarații. Eu aș fi dorit să lămuresc azi. (…) Cred că intenționat am fost citată în această zi, cred că intenționat am fost chemată într-un dosar și m-am trezit că am fost audiată într-un alt dosar. În momentul în care o să primesc oficial aceste documente cu siguranță le voi contesta”, a spus Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi a mai spus că „nu sunt vinovata de niciuna din faptele de care sunt acuzată”.
„O să dovesc că sunt nevinovată, o să mă apăr, dar categoric că toată această campanie are legătură cu candidatura mea”, a mai spus Kovesi.
UPDATE. Fosta şefă a DNA este suspectă, într-un nou dosar, de complicitate la represiune nedreaptă, sub forma participaţiei improprii, şi grup infracţional organizat, în dosarul în care sunt urmăriţi penal şi foştii procurori DNA Lucian Onea şi Mircea Negulescu.
UPDATE: Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a depus, joi, două noi cereri de recuzare a procurorului Adina Florea, iar ambele au fost respinse de procurorul ierarhic superior, Gheorghe Stan
UPDATE: Laura Codruţa Kovesi este audiată de patru ore. Surse susţin că ar fi cerut din nou recuzarea Adinei Florea şi că riscă să fie iînvinuită într-un nou dosar.
UPDATE: Laura Codruţa Kovesi a ajuns la Parchetul General. „Am să fac declarații la ieșire, vă rog să mă lăsați să intru”, a spus Kovesi la sosire.
UPDATE: Tensiune în fața Parchetului General, acolo unde este așteptată fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Atât susținători de-ai fostei șefe a DNA, cât și contestatari de-ai acesteia s-au strâns în fața Parchetului, acolo unde s-au contrat cu replici dure. O protestatară a venit cu mai multe buchete de flori, susținând că acestea sunt din partea celor care au fost cercetați pe nedrept de fosta șefă a DNA, care, în prezent, candidează pentru șefia Parchetului European.
Kovesi a mai fost chemată pe 15 februarie în acest dosar, însă ea nu a fost audiată atunci, deoarece a cerut recuzarea procurorului de caz, Adina Florea, dar şi a şefului Secţiei, Gheorghe Stan, motivul fiind „afectarea imparţialităţii”.
Cererea de recuzare a Adinei Florea a fost respinsă în aceeaşi zi de Gheorghe Stan, după care procurorul general Augustin Lazăr a respins şi recuzarea lui Gheorghe Stan.
Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.
„Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt – în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă – n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia – Jakarta. (…) În perioada 2010 – aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, susţine SIIJ.
Procurorii SIIJ mai susţin că, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, în calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost o relaţie pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală.
Laura Codruţa Kovesi candidează pentru funcţia de procuror-şef european.
La sfârşitul lunii februarie, ea a fost audiată de comisiile CONT şi LIBE din Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcţii, clasându-se pe prima poziţie între candidaţi după votul dat separat de ambele comisii.
Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT este trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedintele PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE.
Tot joi, Conferinţa Preşedinţilor va decide paşii de urmat în această procedură, înaintea negocierilor cu Consiliul UE.
Parchetul European, care ar urma să devină operaţional până la sfârşitul lui 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.