„Scrisoarea e actul unui om disperat care încearcă să influenţeze prin orice mijloace o decizie a Parlamentului European şi încearcă să denigreze un cetăţean român a cărei valoarea profesională a fost deja recunoscută de Parlamentul European. Nu e o scrisoare demnă de un ministru al Justiţiei dintr-un stat membru UE, cu atât mai puţin nu e demnă pentru un fost membru al unei curţi constituţionale şi pentru un membru al Comisiei de la Veneţia, ambele instituţii chemate să apere valori şi principii şi inclusiv statul de drept şi mai ales adevărul. Dacă ceea ce au spus cei de la DNA e adevărat, şi anume că domnul Toader a minţit în textul acestei scrisori, atunci e cu atât mai grav ceea ce a făcut”, a declarat liderul PLUS, Dacian Cioloş, citat de Agepres.
Liderul PLUS a mai spus că „întregul guvern ar trebui să-şi prezinte demisia dacă şi-a asumat această scrisoare, pentru că nu mai reprezintă majoritatea acestui popor”.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis o scrisoare spre publicare în Financial Times în care arată că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui numită în funcția de procuror -şef european. Ulterior, Tudorel Toader a declarat că scrisoarea publicată în Financial Times este făcută în numele Guvernului României.
Sub titlul „Coerciţia în campania anticorupţie din România”, Tudorel Toader prezintă motivele pentru care nu crede că fosta şefă DNA este potrivită pentru postul de procuror-şef european.
„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruţa Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi la postul de procuror-şef în nou creatul Birou al Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori şi alte surse credibile – ea nu ar trebui numită în această poziţie de importanţă vitală„, scrie Toader, potrivit news.ro.
El spune că revocarea lui Kovesi nu a fost determinată de faptul că DNA viza politicienii corupţi, ci pentru că DNA încălca legea, aşa cum a indicat şi Curtea Constituţională.
„Strategia de investigare a doammnei Kovesi era bazată pe coerciţie. După plecarea doamnei Kovesi de la DNA, am descoperit că, timp de patru ani, cât ea a fost în funcţie, au fost deschise investigaţii împotriva a 3.420 de judecători şi procurori – aproape jumătate din numărul total. Aceste investigaţii au fost deschisa, dar dosarele nu au ajuns niciodată în instanţă. Au fost folosite pentru a constrânge sistemul judiciar„, susţine ministrul Justiţiei.