Bosnia a fost cruţată în timpul valului migratoriu din 2015-2016, dar s-a aflat pe o nouă „rută balcanică” la începutul anului 2018. Această ţară muntoasă, care are o frontieră lungă de aproximativ o mie de kilometri cu Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene, a fost traversată de 25.000 de migranţi în 2018, dintre care 22.000 i-au părăsit teritoriul, a precizat Dragan Mektic într-un interviu pentru AFP.
Intrările ilegale au continuat la începutul anului 2019 (aproape 2.300 de persoane în ianuarie şi februarie) şi circa 3.500 de persoane sunt în prezent găzduite în opt centre de primire, mai ales în regiunea Bihac (nord-vest), frontalieră cu Croaţia. Autorităţile se pregătesc pentru un val mai mare odată cu sosirea primăverii. „Ne aşteptăm la o escaladare a problemei migranţilor, nu numai în Bosnia, ci şi de-a lungul acestei rute”, a declarat ministrul, informează Agerpres.
Potrivit lui Dragan Mektic, care a spus că face referire la „informaţii” de la „instituţii oficiale, unele europene”, aproximativ „70.000 de migranţi aflaţi în prezent în Grecia sunt în mişcare”, cu obiectivul de a ajunge în Europa de Vest. El a deplâns incapacitatea Uniunii Europene de a ajunge la o „soluţie europeană” pentru migranţi. „Nu este doar problema Bosniei, este o problemă europeană (…). Vrem să facem parte din soluţia europeană, însă UE nu reuşeşte să cadă de acord asupra unei soluţii. Doar a lăsat aceste migraţii ilegale să continue”, a declarat el. Bosnia nu poate, a adăugat Dragan Mektic, suporta „nici politic şi nici economic” o creştere semnificativă a numărului de migranţi, dacă UE decide să închidă şi mai mult graniţa dintre Croaţia şi Bosnia.
UE a alocat până în prezent circa 9,2 milioane de euro pentru a ajuta Bosnia să creeze centre de primire pentru migranţi a căror capacitate este acum de 4.500 de persoane, a precizat delegaţia UE la Sarajevo.
După o reuniune joi a unei celule guvernamentale de coordonare a migraţiei ilegale, Ministerul Securităţii şi-a anunţat intenţia de „a închide complet” frontiera cu Serbia şi Muntenegru, situată la est şi care are o lungime de 600 de kilometri, desfăşurând mai mulţi poliţişti, potrivit Agerpres.
Bosnia ar putea accepta de asemenea o propunere din partea Ungariei de a-i trimite un număr de poliţişti pentru a fi desfăşuraţi la frontieră, potrivit aceleiaşi surse. Această propunere trebuie aprobată de guvern şi de preşedinţie.