Magistraţii europeni intervin în scandalul din justiţia română: scrisoare către Guvern

MEDEL, organizaţie a magistraţilor europeni, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la degradarea statului de drept în România şi afectarea independenţei justiţiei, prin adoptarea unor ordonanţe de urgenţă. MEDEL, organizaţia la care este afiliată şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), asociaţie condusă de Dana Gîrbovan, consideră că independenţa justiţiei a fost afectată de protocoalele secrete cu SRI şi de dosarele penale deschise unor magistraţi la DNA, însă aceste lucruri nu pot fi o scuză pentru adoptarea unor ordonanţe de urgenţă.
Alina Costache
09 mart. 2019, 17:13
Magistraţii europeni intervin în scandalul din justiţia română: scrisoare către Guvern

„Situaţia sistemului judiciar din România a înregistrat recent un alt epidos care relevă direcţia îngrijorătoare către degradarea statului de drept în această ţară.

MEDEL urmăreşte cu multă îngrijorare revizuirea celor trei legi fundamentale ale sistemului judiciar, care a intrat în vigoare între iulie și octombrie 2018, și modificările propuse la Codrul Penal şi Codul de procedură penală. După cum a spus vicepreședintele Frans Timmermans în Parlamentul European, la 3 octombrie 2018, aceste schimbări prezintă un risc serios pentru independența și eficacitatea sistemului judiciar, în special în privinţa luptei împotriva corupției.

Modificările adoptate începând din 2017, care afectează cel mai mult statul de drept, au fost descrise în mod clar în raportul GRECO din martie 2018 și în avizul Comisiei de la Veneția din 20 octombrie 2018 şi au fost reafirmate în raportul Comisiei Europene din Mecanismul de cooperare și verificare (MCV), emis în 13 noiembrie 2018: regulile de numire și revocare a procurorilor de rang înalt și de sporire a competențelor Ministrului Justiției (riscuri deja confirmate în demiterea de anul trecut a procurorului responsabil cu investigarea corupției); normele care limitează libertatea de exprimare a magistraților, în special față de celelalte puteri ale statului; normele privind posibilitatea de a demite membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Mai mult – după cum a denunțat în mod repetat MEDEL, inclusiv într-o scrisoare adresată Comisiei Europeane privind raportul MCV – influența serviciilor secrete, realizată prin protocoale secrete cu instituții ale sistemului judiciar, constituie, de asemenea, o amenințare majoră la adresa independenței justiției române.

În ciuda tuturor criticilor instituțiilor internaționale, protestele publice ale magistraților români și avertismentele grave făcute de Comisia Europeană în raportul MCV, guvernul insistă în intenția sa de a schimba regulile sistemului judiciar prin ordonanțe de urgență – ca în cazul recentei ordonanțe de urgență 7/2019 și a cele mai recente, publicate la 7 martie 2019, destinată modificării anumitor aspecte ale anteriorului act normativ.

Din păcate, atitudinea responsabilă a UNJR (membrul român al MEDEL) – menținerea dialogului cu guvernul pentru a încerca să limiteze efectele negative ale schimbărilor întreprinse – nu a infuenţat guvernul român, fapt care dezvăluie o tendință foarte îngrijorătoare de a nu respecta standardele internaționale de bază ale independenței justiţiei.

Informațiile furnizate recent de procurorul-șef al Secției nou-formate pentru Investigarea infracțiunilor din cadrul sistemului judiciar – potrivit căreia, mai multe dintre dosarele penale împotriva magistraţilor au fost deschise din oficiu de către Direcția Anticorupție împotriva judecătorilor pentru hotărârile lor civile sau penale – ridică îngrijorări serioase nu dacă, ci cât de grav a fost afectată independenţa judecătorilor din România. Conform normelor internaționale, judecătorii trebuie să fie liberi să decidă numai în funcție de lege și fondul cazului. Orice presiuni asupra lor – în special prin amenințarea cercetări penale pentru hotărârea lor – sunt complet inacceptabile. Cu toate acestea, modificările necesare pentru a evita astfel de abuzuri nu trebuie în nici un caz să submineze independența sistemului judiciar sau lupta eficientă împotriva corupției.

Independența sistemului judiciar este unul dintre pilonii de bază ai statului și legile care o guvernează trebuie să fie făcute într-o manieră clară, transparentă și larg discutată și nu prin intermediul ordonanțelor de urgență”, se arată în comunicatul MEDEL.

Organizaţia magistraţilor europeni face apel la Guvern să adopte o atitudine transparentă şi responsabilă cu privire la orice modificări ale legislaţiei în domeniul justiţiei, să înceteze practiva adoptării de ordonanţe de urgenţă şi să promoveze dezbateri transparente şi ample cu privire la orice modificări, prin implicarea tuturor actorilor relevanţi ai societăţii civile.

De asemenea, Guvernului i se cere să ofere CSM timpul necesar pentru consultarea proiectelor de acte normative care privesc magistraţii, pentru a emite opinii consultative relevante.

MEDEL mai solicită Guvernului să respecte pe deplin independenţa judecătorilor de a lua decizii fără presiuni din interiorul sau exteriorul sistemului judiciar, luând în considerare recomandările instituţiilor internaţionale, în speciale ale Comisiei Europene.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni