Aristotel Căncescu a fost senator PDSR în 1992-1996 şi senator PD în 1996-2000, după care a devenit preşedinte al CJ Braşov, funcţie în care a stat 16 ani. Din 2002, Căncescu s-a înscris în PNL.
„Eu cred că cei din PNL habar nu au care e starea de spirit în rândul membrilor PNL și în primul rând a aleșilor locali. Am condus Liga aleșilor locali din PNL timp de 10 ani, am relații de prietenie cu foarte mulți din foștii mei colegi. E o nemulțumire generală datorată faptului ca nu se face nimic pentru legile justitiei, nu s-au votat codurile administrative. I-am spus personal Alinei Gorghiu, când conducea partidul: ‘Dați mâna cu ceilalți și faceți legi corecte, nu să îi acoperim pe corupți, dar să oprim abuzurile’. În PNL, din 1.200 de aleși locali, la ora actuală 850 au dosare penale”, a declarat Aristotel Căncescu.
Acesta a povestit și cum au ajuns liberalii în această situație, pornind de la momentul din 2014 când a fost reținut de procurori: „În ziua în care s-a decis reținerea mea de către DNA Brașov, am văzut la televizor, fiind în arestul poliției, reacția oamenilor politici. Surpriza mea a fost foarte mare pentru că niciun coleg din PNL nu mi-a luat apărarea. Toți vorbeau că cine e vinovat să plătească. Și surpriza și mai mare a fost că singurul care mi-a luat apărare la televizune a fost Corneliu Vadim Tudor cu care fusesem într-o relație proastă cât am fost în Parlament. Iohannis era președintele PNL”.
Aristotel Căncescu a adăugat că fostul lider PNL Romeo Stavarache l-a avertizat că liderii de CJ sunt luați în vizor de DNA.
„Aveam foarte multe informații pentru că am trăit în prima linie a politicii, iar ultimiul care mi-a dat informația a fost un coleg care și el a dispărut din PNL, Romeo Stavarache, care mi-a spus că suntem luați în vizor. Eu nu credeam că suntem atâția luați în vizor, că în final am picat la datorie din 41 de președinți de CJ, 38 din acel mandat, deci au scăpat 3, din care doi erau la primul mandat. La primarii municipii reședință de județ, procentul e și mai mare. Este evident că a fost o vânătoare”, a indicat Căncescu.
Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată, pe 14 ianuarie 2019, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Braşov într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupţie, prejudiciul fiind estimat la 12,8 milioane de lei. Potrivit DNA, Căncescu va fi judecat, alături de alte şapte persoane fizice şi trei persoane juridice, într-un dosar privind atribuirea şi executarea unui contract privind modernizarea de refugii şi trasee turistice în judeţul Braşov din bani publici.