„Cineva va plăti, nu că va trebui, cineva va plăti. Dacă luni nu se încheie contractul, cineva va plăti şi Dan Diaconescu şi, poate, şi cineva din guvern„, a declarat Pop.
Ulterior, Pop şi-a nuanţat declaraţiile afirmând că privatizarea Oltchim a fost una corectă. „Deocamdată suntem în grafic, în termenul de 10 zile pentru semnarea contractului. Nu există niciun eşec”, a declarat ministrul Pop.
Întrebat dacă cel vizat de declaraţiile sale este ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, Pop a răspuns: „Dacă punem în legătură anumite declaraţii, putem merge în zona aceea, dar eu sunt convins că privatizarea Oltchim nu va fi un eşec chiar dacă domnul Dan Diaconescu încearcă să facă multă campanie electorală pe marginea privatizării. Prin urmare, nu vom asista la chestiuni în interiorul Guvernului, decât în exteriorul său, undeva în zona partidului pe care dânsul îl reprezintă”.
Totuşi, Pop susţine că este necesară o analiză la Ministerul Economiei, în cazul în care Diaconescu nu va veni luni cu banii pe care i-a licitat pentru Oltchim. „Va trebui văzut dacă s-a făcut până acum vreo greşeală, dar nu s-a făcut până acum, din informaţiile pe care le am (…) A fost o privatizare absolut corectă, absolut logică din moment ce am preluat memorandumul cu FMI care ne obliga să privatizăm Oltchimul”, a mai spus Pop.
Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a declarat, luni, că licitaţia pentru privatizarea Oltchim a fost una corectă din punct de vedere legal şi a precizat că va răspunde cu funcţia în cazul unui eventual eşec din vina instituţiei pe care o conduce.
„Din punct de vedere legal, este o licitaţie corectă. Tot procesul de privatizare a fost coordonat de o firmă de consultanţă, cea mai mare, selectată de guvernul Boc, nu de cel actual”, a declarat Daniel Chiţoiu, care a precizat că problema nu este dacă nu vor ajunge luni banii, ci ca în zece zile contractul să se încheie, şi la data semnării să se vireze banii.
Ministrul Economiei a precizat că „în contractul de vânzare-cumpărare, anexă la caietul de sarcini, se negociază anumiţi termeni, dar nu fundamental”.
Întrebat dacă îţi va da demisia, aşa cum a promis, în cazul în care privatizarea Oltchim se dovedeşte un eşec, Chiţoiu a răspuns: „Răspund cu funcţia dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. Modul cum s-a desfăşurat şi cum a fost construit contractul de vânzare-cumpărare şi întreg procesul de privatizare nu este o vină.”
Daniel Chiţoiu a mai spus că angajamentul cu FMI nu va fi afectat în cazul în care contractul cu Dan Diaconescu nu va fi semnat.
„Sper că Dan Diaconescu va veni şi va plăti preţul pe acţiuni şi îşi va onora toate angajamentele legale din contract”, a mai spus Chiţoiu, precizând că de managementul Oltchim se va ocupa o echipă de experţi şi nu Dan Diaconescu.