Legea vaccinării, blocată de peste un an în Parlament. Sunteţi de acord cu vaccinarea obligatorie? Votaţi!

Proiectul legii vaccinării este blocat în Parlament de peste un an, în condițiile în care România are cele mai multe cazuri de rujeolă din Europa. RomaniaTV.net vă invită să vă exprimaţi punctul de vedere cu privire la obligativitatea vaccinării.
Ana-Maria Necula
14 mart. 2019, 10:10
Legea vaccinării, blocată de peste un an în Parlament. Sunteţi de acord cu vaccinarea obligatorie? Votaţi!

Proiectul legii vaccinării a iscat numeroase controverse. Așteptat de medici şi de majoritatea părinţilor, dar considerat ilegal de adepții curentului anti-vaccin, proiectul aduce aduce modificări importante: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

Protest antivaccinare la Bucureşti: „Nu vrem să fim obligaţi să ni se administreze nişte vaccinuri datorită unei pseudo epidemii”

Proiectul legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017 și a ajuns la Parlament o zi mai târziu. Pe 23 octombrie, proiectul a fost adoptat de Senat, apoi a ajuns la Camera Deputaților (for decizional) unde stă blocat în comisii de peste un an. Asta în timp ce epidemia de rujeolă este în plin, numai în ultimele patru zile fiind confirmate peste 100 de cazuri. Până în prezent, au fost înregistrate 62 de decese şi peste 16.000 de bolnavi.

Urmărirea proiectului legislativ în Camera Deputaţilor 

Tudor Ciuhodaru, deputat PSD şi membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, a declarat pentru RomaniaTV.net că proiectul se află în continuare în faza de consultari.

„Proiectul este încă în consultări, pentru că există un lucru care trebuie clar stabilit, este vorba de consimţământul informat. Adică din punctul meu de vedere, consimţământul informat prevăzut în legea pacientului este esenţial de clarificat în astfel de situaţii (…) Sunt iniţiatorul proiectului de lege a redeschiderii Institutului Cantacuzino şi sunt ferm convins că în momentul în care Institutul Cantacuzino îşi va relua producţia, cu tot ceea ce înseamnă medicaţie, unele dintre ele vaccinuri, unele unice la nivel mondial, cum era Cantastimul sau Polidinul (imunomodulatorii), se va creşte încrederea populaţiei în vaccinare. Vorbesc de vaccinuri ieftine, sigure, la timp, producţie autohtonă, nu îţi mai pui problema de surse de provenienţă. Dacă ma întrebaţi pe mine sunt două bariere majore în calea vaccinării: una este cea educaţională, care este educaţia pentru sănătate care trebuie predată în şcoală, şi a doua este cea economică, cea legată de costuri.(…)

Nu sunt în masură să vă spun când se vor încheia consultările pentru că este vorba de o dezbatere cu asociaţiile de pacienţi, cu asociaţiile de părinţi. Din punctul meu de vedere, trebuie găsită soluţia legislativă optimă. Această lege are un obiectiv major: asigurarea continuităţii, informării şi asigurării permanante de vaccinuri, iar problema legată de consimţământul informat trebuie soluţionată întotdeauna în favoarea pacientului”, a precizat Tudor Ciuhodaru, pentru RomaniaTV.net.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, declara la o dezbatere privind siguranţa şi eficienţa vaccinurilor că vaccinurile salvează vieţi.

„Vaccinurile salvează vieţi – nu este doar o lozincă, este o evidenţă dată de cifrele demografice. În 1979 am reuşit să eradicăm variola. Nu a existat niciun interes economic şi vaccinarea împotriva variolei s-a oprit în 1980, odată cu eradicarea variolei. Practic, dacă vom reuşi să eradicăm şi rujeola, probabil că acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul rujeolei, acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul poliomielitei. Poliomielita este o boală aproape eradicată. (…) Aceeaşi situaţie şi în cazul difteriei”, a precizat dr. Rafila.

El a explicat că este vaccinarea este o metodă sigură de prevenire şi de control al bolilor, printre care şi rujeola.

„Este nefiresc să înregistrăm atâtea decese cauzate de rujeolă, în condiţiile în care avem la îndemână vaccinarea, o metodă sigură de prevenire şi control al acestei afecţiuni şi a multor altor boli infecţioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului”, a spus dr. Rafila.

Proiectul legii vaccinării, în varianta adoptată de Senat, în octombrie 2017, instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, obligativitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să se informeze iar, în caz contrar, să fie amendați, obligativitatea asigurării unui stoc de vaccinuri în avans pentru un an și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în caz de epidemie în respectiva comunitate.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.

Categoriile de vaccinări obligatorii sunt:

  • vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
  • vaccinările pentru alt personal din unitatile publice și private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.

Cinci prevederi controversate din proiectul Legii vaccinării:

  • Părinţii care nu îşi vaccinează copiii pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei.
  • În momentul înscrierii copiilor la școală sau grădiniță, instituția are obligația de a solicita o adeverință emisă de către medicul de familie, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor. 
  • În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului. 
  • La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. 
  • În cazul în care, la înscrierea la şcoală, copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcţie de caz.

Italia a adoptat o nouă lege care prevede obligativitatea vaccinării copiilor înainte de intrarea în colectivitate. Copiilor italieni li s-a cerut să nu se prezinte la şcoală decât dacă pot dovedi că au fost vaccinaţi în mod corespunzător, relatează marţi BBC. Solicitarea are loc după luni de dezbateri la nivel naţional în legătură cu legea privind vaccinarea obligatorie. Părinţii riscă să fie amendaţi cu până la 500 de euro dacă îşi trimit la şcoală copiii nevaccinaţi. Copiilor sub şase ani li se poate refuza înscrierea la şcoală. Noua lege a apărut pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătăţit de la introducerea noilor prevederi.

Citeşte mai mult AICI

Şi Facebook a anunţat că analizează în prezent mai multe măsuri pe care ar putea să le ia pentru a limita răspândirea postărilor care îndeamnă părinţii să nu-şi vaccineze copiii. Printre aceste măsuri s-ar putea număra, conform oficialilor Facebook, limitarea sau eliminarea completă a acestui tip de conţinut din recomandările care apar în diverse secţiuni ale reţelei sociale, inclusiv a grupurilor recomandate. Facebook va încerca să afişeze conţinut de calitate şi informaţii venite din surse care au autoritate în domeniu în locul postărilor anti-vaccinare. Postările care îndeamnă părinţii să nu-şi mai vaccineze copiii s-au răspândit în ultima vreme pe Facebook, în special prin intermediul grupurilor de discuţii, acolo unde se vehiculează foarte multe informaţii neadevărate, dar luate în considerare de o parte a utilizatorilor.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
General nord-coreean rănit într-un atac ucrainean în regiunea Kursk din Rusia
MediaFlux
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?