Parlamentul A RESPINS cererea preşedintelui Iohannis de a reexamina legea bugetului de stat

Plenul reunit al Parlamentului a respins miercuri cererea preşedintelui Klaus Iohannis a reexaminare a proiectului bugetului de stat pe anul în curs. Legea va merge la promulgare la preşedinte, care nu mai are nicio cale de atac.
Romania TV
13 mart. 2019, 05:58
Parlamentul A RESPINS cererea preşedintelui Iohannis de a reexamina legea bugetului de stat

UPDATE Cererea preşedintelui a fost respinsă cu 245 de voturi şi doar 115 în favoarea solicitării de reexaminare.

Proiectul de buget pe 2019 a fost votat după mai puţin de o oră de dezbateri în aceeaşi formă în care fusese adoptat şi în urmă cu aproape o lună. Reexaminarea solicitată de Klaus Iohannis a fost respinsă cu voturile PSD, ALDE şi UDMR.

Şeful statului, care a şi contestat legea la Curtea Constituţională, sesizarea fiindu-i respinsă, şi-a epuizat astfel căile de atac şi va fi nevoit să o promulge.

_______

UPDATE Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui la proiectul legii bugetului de stat pe 2019.

S-au înregistrat 23 de voturi ”pentru” şi 13 ”împotrivă”.

Astfel, proiectul de buget a fost aprobat în forma iniţială, nefiind admisă nicio modificare faţă de varianta trimisă iniţial la promulgare.

Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat, la începutul şedinţei, că ministerul respinge de la început toate amendamentele depuse la proiectul de buget.

„Se ştiu amendamentele, să nu mai stăm. Ministerul de Finanţe de la început respinge orice propunere de amendare. Amendamentele se cunosc de toţi colegii. Vot imediat pentru că toată lumea aşteaptă acest buget”, a spus Teodorovici.

Parlamentarii PNL şi USR au solicitat să susţină toate amendamentele, însă preşedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcaş, care a condus şedinţa, a respins această propunere.

Senatorul PNL Florin Cîţu a cerut să pună o întrebare ministrului Finanţelor legată de buget, însă acesta a replicat: „În pauză”.

Între social-democraţi şi reprezentanţii Opoziţiei au avut loc mai multe schimburi de replici, în timp ce amendamentele au fost votate pe bandă rulantă.

_______

UPDATE Şedinţa comisiilor reunite de buget-finanţe, în care se dezbate cererea de reexaminare a şefului statului în cazul legii bugetului de stat pe 2019, a început miercuri cu o dispută între social-democraţi şi liberali cu privire la discuţiile generale asupra proiectului.

Senatorul liberal Florin Cîţu a cerut ca înainte de discutarea amendamentelor să existe o dezbatere generală de câteva minute.

În replică, preşedintele Comisiei de buget de la Senat, social-democratul Viorel Arcaş, a susţinut că nu au ce să dezbată. „Ce dezbateri? Am trimis-o la CCR, venită înapoi, avem aceleaşi motive în afara celor de neconstituţionalitate. Nu avem ce dezbate”, a spus Arcaş.

Liberalul Iulian Huţucă a intervenit, precizând că lipsa de dezbatere şi de transparenţă ”adânceşte prăpastia între societate şi stat”.

„Lipsa de dezbatere şi de transparenţă adânceşte prăpastia între societate şi stat şi ar trebui cumva să avem dreptul de a obţine informaţii, libertatea de gândire şi exprimare, libertatea de a te opune şi de a gândi diferit. De ce să încălcăm o cutumă parlamentară care permite o dezbatere generală pe orice fel de subiect?”, a menţionat Huţucă.

De asemenea, deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut dezbateri generale pe cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii bugetului pe 2019.

Preşedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcaş, a refuzat solicitarea de a face la începutul şedinţei dezbateri generale.

„Aveţi amendamente pe punctele solicitate de preşedinte, conform Regulamentului nu putem face în afara celor solicitate, (…) au fost depuse amendamente, să vedem atunci cine susţine, unde se încadrează”, a arătat Arcaş.

Comisiile reunite de buget-finanţe reanalizează, miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe 2019 pentru întocmirea unui raport, în urma cererii de reexaminare trimisă de preşedintele Iohannis, raport care va fi supus votului plenului reunit.

_______

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului a stabilit ca miercuri, începând cu ora 10,00, Comisiile reunite de buget-finanţe să reanalizeze proiectul pentru întocmirea unui raport, care va fi supus votului plenului reunit.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea bugetului de stat pe anul 2019, evidenţiind că alocarea resurselor bugetare este „fundamentată pe o prognoză nerealistă”, afectează funcţionarea unor instituţii publice cu rol esenţial, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că bugetul a fost elaborat „foarte bine” şi nu poate fi modificat din cauza „mofturilor unui om care, întâmplător, este preşedintele României”. 

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum să faci carnea pe grătar fără să se lipească. Trucul simplu pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
UNGURII vor banii românilor. Ungaria face o mutare istorică în 2024
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Stațiunea de basm din România. Turiștii găsesc aici un Rai
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pensionarii care pot primi 250 de lei în plus de la Casa de Pensii! Ce trebuie să facă până la finalul lunii iulie
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Decizie pentru toți proprietarii de case și apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
NASA și Boeing întârzie întoarcerea astronauților de pe Stația Spațială Internațională din cauza problemelor tehnice ale navei Starliner
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!