„Astfel de discuţii (despre obţinerea autonomiei – nr) sunt inutile, din punctul meu de vedere, atâta vreme cât oamenii sunt săraci şi cât nu au oportunităţi de dezvoltare. Nu văd cu ce ar ajuta oamenii să crească nivelul de bunăstare, dacă vorbim doar de aceste chestiuni şi le punem tot timpul pe masă, înainte de a propune soluţii pentru dezvoltarea economică. Şi eu zic, hai să asigurăm oportunităţi pentru dezvoltare economică în zonă şi vom vedea pe urmă cum gândesc oamenii”, a spus Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.
El a precizat că soluţia în această zonă o reprezintă stimularea investiţiilor şi dezvoltarea economică, dar şi tratarea, în egală măsură, a problemelor pe care le au atât maghiarii, cât şi românii.
„Cred că, dacă discutăm doar de chestiuni legate de identitate, de limbă, de cultură, rămânem într-un spaţiu limitat al problemei. Din punctul meu de vedere, (…) aceste chestiuni legate de identitate, de cultură, trebuie coroborate cu proiecte de dezvoltare economică. Problema sărăciei, a lipsei investiţiilor, a lipsei locurilor de muncă nu poate fi rezolvată doar tratând chestiuni culturale şi etnice şi, cu atât mai puţin, doar tratându-le unilateral. Din punctul meu de vedere, problema în zona aceasta, în aceste judeţe, nu poate fi rezolvată decât dacă tratăm, în egală măsură, şi problema cetăţenilor români de etnie maghiară, dar şi problema cetăţenilor români de etnie română care trăiesc aici şi care au, la rândul lor, aceleaşi probleme, chiar dacă ele sunt, uneori, puse în contradicţie. Deci, soluţia pragmatică, şi ăsta e modul în care vrem să abordăm lucrurile, o văd legată, în primul rând, de stimularea investiţiilor şi asta evident că presupune şi dezenclavizarea din punct de vedere al infrastructurii”, a mai spus Dacian Cioloş.
În context, acesta a făcut referire la realizarea autostrăzii Târgu Mureş – Braşov, care ar atrage investitori, şi a punctat că statul român „are responsabilitatea şi interesul” să faciliteze investiţii private, investiţii publice, inclusiv atragerea de investiţii străine, pentru a crea locuri de muncă în zonă.
„Cred că dezvoltarea economică e premisa şi a rezolvării stabile a discuţiilor care apar în jurul chestiunilor legate de identitate, de cultură, de limbă şi aşa mai departe. Şi cum spun, aceste chestiuni trebuiesc tratate în egală măsură pentru etnicii maghiari din zonă, dar şi pentru români. Pentru că probleme sunt şi de o parte, şi de alta, chiar dacă din punct de vedere al populaţiei, proporţiile sunt diferite”, a arătat fostul premier.
Totodată, el a amintit că provine dintr-un sat în care, în prezent, proporţia populaţiei este de 60% maghiari şi 40% români şi a susţinut că, atunci când există bunăstare şi preocupare pentru bunăstare, există căi de a găsi înţelegere şi pentru celelalte probleme.
„Şi cred că lucrul acesta trebuie reprodus nu doar la nivel local, între comunităţi, ci şi la nivelul responsabililor politici şi administrativi în această zonă. Acest sentiment, că putem găsi înţelegere atunci când privim lucrurile în mod pragmatic şi nu ne limităm doar la o abordare politică şi nu tratăm sensibilităţile doar de o parte, uitând de cealaltă”, a mai spus Dacian Cioloş.
Referitor la modelul de autonomie din Tirolul de Sud, despre care vorbesc liderii maghiari, liderul PLUS a spus că „nu are relevanţă”, ţinând cont de problematica specifică de la noi.
„Asta ar însemna să izolăm doar o parte din problemă şi să găsim doar o parte din soluţie cu astfel de propuneri”, a arătat Cioloş.
Întrebat cum se raportează la articolul 1 din Constituţia României, la o eventuală modificare a legii fundamentale, fostul premier a spus că nu are nicio problemă cu acel articol şi că nu e nimic de modificat acolo.
„Nu avem nicio problemă cu acel articol, din punctul nostru de vedere nu e nimic de modificat acolo, absolut nimic. Nu prin modificarea Constituţiei pot fi rezolvate unele probleme legate de drepturi ale unor etnii sau de folosire a limbii şi aşa mai departe. Constituţia e, din punctul meu de vedere, pe partea asta, una profund democratică şi europeană şi aliniată la ce avem mai bun în Europa în momentul de faţă”, a mai adăugat liderul PLUS.
Dacian Cioloş a ţinut să îi felicite pe maghiarii din zonă cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 Martie.
„Aş vrea să mai folosesc oportunitatea asta, chiar dacă suntem doar pe 14, ca să şi transmit un mesaj de salut şi de felicitări cetăţenilor români de etnie maghiară care mâine au o sărbătoare importantă şi le doresc să o sărbătorească în spiritul a ceea ce s-a întâmplat la origine în 15 martie, când cei care atunci au făcut o revoluţie în spiritul libertăţii, unităţii, fraternităţii, s-au gândit că aceste idei să fie cele care perpetuează atunci când ne gândim la ziua de 15 Martie. Şi asta le doresc şi celor care mâine sărbătoresc acest moment”, a conchis liderul PLUS.
Dacian Cioloş se află, joi, în Harghita şi Covasna, unde se întâlneşte cu membrii şi cu simpatizanţii din cele două judeţe pentru a discuta teme de interes în zonă.