Viktor Orban şi-a cerut scuze colegilor săi din PPE după ce i-a calificat ca fiind „idioţi inutili”

Premierul ungar Viktor Orban le-a prezentat miercuri scuze colegilor săi din Partidul Popular European (PPE) care vor să-l excludă din acest grup politic şi pe care i-a descris drept ''idioţi utili'', potrivit AFP şi dpa.
Iulian Tudor
14 mart. 2019, 15:52
Viktor Orban şi-a cerut scuze colegilor săi din PPE după ce i-a calificat ca fiind

Orban a folosit această expresie într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt am Sonntag, făcând referire inclusiv la Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European şi candidat al popularilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

”Este de fapt un citat din Lenin, prin care am încercat să critic o anumită politică şi nu anumite poziţii”, a explicat Orban într-o scrisoare transmisă miercuri către PPE. ”Doresc prin aceasta să transmit scuzele mele, dacă aţi considerat citatul ca fiind ofensator”, a adăugat el, avertizând însă că nu îşi va schimba poziţia privind migraţia, ‘protecţia culturii creştine’ şi viitorul Europei, potrivit Agerpres.

Tensiunile sale cu PPE au escaladat după ce a lansat o campanie în care pe străzile Budapestei au apărut luna trecută afişe care-l arată pe preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker zâmbind sarcastic, alături de George Soros pentru a reproşa Bruxelles-ului că susţine imigraţia ilegală.

Până înaintea acestei campanii, atât Manfred Weber cât şi preşedintele PPE, Joseph Daul, s-au arătat rezervaţi faţă de ideea excluderii partidului Fidesz din PPE, în pofida disputelor cu Orban privind statul de drept şi chestiunea migraţiei, mai ales că popularii europeni ar putea avea nevoie de voturile europarlamentarilor Fidesz în viitorul Parlament European. Dar campania de pe străzile Budapestei, despre care Comisia Europeană a spus că ”întrece măsura”, i-a determinat pe liderii PPE să iniţieze procedura suspendării sau excluderii Fidesz-ului, care va fi discutată pe 20 martie, la reuniunea PPE care precede de fiecare dată summitul european trimestrial, scrie Agerpres.

Deocamdată, 13 din cele 56 de formaţiuni ale PPE au semnat moţiunea de excludere a Fidesz. Manfred Weber s-a întâlnit marţi la Budapesta cu Viktor Orban, discuţie după care liderul eurodeputaţilor PPE a spus că a observat ”semne de bunăvoinţă” din partea premierului ungar, dar a adăugat că problemele din cauza cărora formaţiunea ungară de guvernământ Fidesz ar putea fi exclusă din PPE nu s-au rezolvat.

Politicianul german a cerut Fidesz să renunţe imediat la poziţiile anti-europene, să ceară scuze PPE şi să acorde din nou sprijin Universităţii Centrale Europene (CEU) finanţate de magnatul american de origine ungară George Soros, Weber punând accentul pe acest ultim punct.

Această universitate a anunţat joi că îşi va anula planurile de transfer la Viena numai dacă Orban este de acord să-i acorde garanţii legale care să-i asigure continuarea activităţii la Budapesta şi în baza cărora să poată emite în continuare diplome americane, scrie Agerpres.

Şeful biroului de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a confirmat joi pentru MTI autenticitatea scrisorii, în timp ce secretarul de stat ungar pentru relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs, a asigurat, în legătură cu aceeaşi scrisoare, că atât timp cât „există o şansă de a schimba tendinţa pro-migraţie” din PPE, guvernul ungar şi Fidesz vor „face tot posibilul” în acest scop şi sunt „deschişi la un compromis rezonabil” în toate privinţele, „cu excepţia opririi migraţiei şi apărării graniţelor Europei şi a culturii sale creştine”.

În ce-l priveşte, Zsolt Greczy, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al opoziţiei de stânga, DK, a făcut apel la Orban să-şi facă publică scrisoarea către PPE, afirmând că premierul „a căzut în genunchi şi îi imploră pe membrii PPE pe care i-a făcut ‘idioţi utili’ să-şi retragă iniţiativa” (de excludere a Fidesz).

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Cum a fost țepuit un român în Turcia: ”Ce era să fac? Să mă iau la bătaie cu ei?!”
Capital.ro
Obligatoriu de la 1 septembrie. Amendă și 5 puncte de penalizare. S-a dat ordin de la UE
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Noua înşelătorie care face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
O problemă uriașă pentru omenire. De ce respirăm tot mai greu
Ego.ro
Detalii ULUITOARE despre mama lui David Popovici. A făcut un gest INCREDIBIL pentru a apăra cariera aleasă de fiul ei
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce prietenul său de 18 ani a intrat în coliziune frontală cu un TIR
Capital.ro
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri între Xi Jinping și Volodimir Zelenski
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?