„Vrem să redeschidem Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş. Căutăm variante pentru păstrarea autonomiei financiare, dar unităţile sanitare nu vor avea personalitate juridică”, a spus ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Potrivit ministrului, Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu poate fi clasificată drept unitate sanitară de urgenţă, dacă nu are clinică de chirurgie cardiovasculară. „Pe de altă parte transferul unui pacient în urgenţă din Spitalul Judeţean de Urgenţă în Institutul de Cardiologie ar necesita completarea unor foi de externare şi, implicit, de internare, dacă fiecare unitate ar avea personalitate juridică, în condiţiile în care cele două unităţi funcţionează în aceeaşi clădire, dar la etaje diferite”, a mai spus Cepoi.
Ministerul Sănătăţii analizează, de asemenea, cum poate fi redată titulatura de institut şi altor unităţi sanitare închise, cum ar fi cele de la Iaşi şi Bucureşti, însă după acelaşi sistem privind autonomia financiară.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, afirmă că singura soluţie pentru problemele grave ale unităţii este reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat „abuziv, având la bază argumente hilare”.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, medicul Horaţiu Suciu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că de la desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) şi transformarea lui în secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în 2010, au plecat din unitate 23 de asistente medicale şi toţi cei trei medici anestezişti, pe fondul lipsurilor legate de finanţare.
El a arătat că din 1 octombrie unitatea nu va mai putea opera urgenţele la copii, în condiţiile în care de atunci vor pleca doi medici anestezişti cu experienţă, iar medicul numit în loc va trebui „să înveţe din mers”, dar unitatea va continua să opereze alte patologii.
Suciu a subliniat că singura „soluţie normală” pentru problemele grave cu care se confruntă unitatea, legate de lipsa de dotări, de aparatură, de personal, ar fi reînfiinţarea IBCvT, ca structură cu personalitate juridică proprie, care să îşi poată face propriile politici legate de dotări şi personal, cu finanţare în funcţie de performanţă.
Profesorul doctor Radu Deac, vicepreşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant şi fost şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, declara că medicii din Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu vor mai face nicio operaţie pe cord pentru copii, iar de la începutul anului nu au putut realiza niciun transplant de inimă, întrucât Institutul de Boli Cardiovasculare a fost reorganizat de Guvernul Boc, iar fondurile nu au mai ajuns la vechea instituţie.