Tensiuni între UE şi Rusia! Anunţul decisiv al Uniunii Europene la cinci ani de la anexarea Crimeii. România, implicată

Tensiunile dintre Rusia și Uniunea Europeana sunt în creștere, după ce Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, îşi exprimă, într-o declaraţie, solidaritatea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, la cinci ani de la anexarea „ilegală" a Crimeei de către Rusia.
Romania TV
17 mart. 2019, 13:46
Tensiuni între UE şi Rusia! Anunţul decisiv al Uniunii Europene la cinci ani de la anexarea Crimeii. România, implicată

Uniunea Europeană condamnă anexarea care încalcă dreptul internaţional şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii internaţionale. Mogherini precizează că blocul european va continua să implementeze politica sa de nerecunoaştere, „inclusiv prin măsuri restrictive”.

„Încălcările dreptului internaţional ale Rusiei au adus la o creştere periculoasă a tensiunilor în Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov”, se arată în comunicat.

Uniunea Europeană face din nou apel la Rusia să elibereze marinarii ucraineni capturaţi în Marea Azov pe 25 noiembrie 2018 iar până la eliberare, drepturile lor la avocaţi şi la acces la autorităţile consulare ar trebui respectate.

În plus, UE condamnă construirea Podului Kerci fără acordul Ucrainei, aceasta fiind o nouă încălcare a suveranităţii Kievului.

Mogherini consideră că impunerea cetăţeniei ruse şi a serviciului militar în armata rusă pentru locuitorii din Crimeea reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.

Blocul european face referire în comunicat şi la situaţia drepturilor omului în peninsulă, care s-ar fi deteriorat „semnificativ” de la anexare.

„Rezidenţii au parte de restricţii sistematice ale unor libertăţi fundamentale precum libertatea de exprimare, a religiei, a asocierii şi la adunări publice paşnice. În concordanţă cu rezoluţia ONU 73/263 din 22 decembrie 2018, este crucial ca mecanismele regionale şi internaţionale de monitorizare a drepturilor omului precum şi organizaţiile de acest tip să aibă acces în Crimeea şi Sevastopol”, se arată în comunicat.

Uniunea Europeană condamnă şi încălcarea drepturilor tătarilor din Crimeea prin interzicerea instituţiilor lor de presă, a organului de autoguvernare precum şi de persecutarea liderilor tătari. UE se aşteaptă ca Rusia să anuleze aceste decizii.

UE cere şi eliberarea tuturor celor care au fost reţinuţi şi condamnaţi ilegal în peninsulă, precizând că jurnaliştii, activiştii pentru drepturile omului şi avocaţii apărării ar trebui să îşi poată face meseria liberi, fără intimidări.

De asemenea, la 5 ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, acest act de încălcare a principiilor şi normelor de drept internaţional, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

România reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaştere a anexării ilegale, precum şi sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional.

Ministerul Afacerilor Externe susţine şi se alătură Declaraţiei Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, publicată pentru marcarea a cinci ani de la anexarea peninsulei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Victor Ponta, mărturie emoționantă: Îmi cer iertare pentru marele păcat al trufiei și laudei de sine
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul