UPDATE. Jandarmii au încercat, luni seară, să îi împiedice pe magistraţi să protesteze pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, pe motiv că acela este spaţiul instituţiei, iar conducerea acesteia doreşte să se delimiteze de acţiunea de protest. Magistraţii au revenit totuşi pe scările Curţii de Apel, unde o judecătoare a rămas să protesteze singură, timp de mai multe minute.
O judecătoare de la Judecătoria Sectorului 1 a rămas însă pe trepte, spunând că a auzit că există acel ordin al preşedintelui Curţii de Apel Bucureşti, pe care însă nu l-a văzut. Ea a stat acolo mai mult timp.
Ulterior, ei i s-au alăturat alţi magistraţi, care se aflau în apropiere, ei urcând pe treptele Curţii de Apel şi protestând în tăcere.
„Este un protest tăcut al colegilor judecători și procurori. Este public ce cerem în legătură cu legile justiției și cu modalitatea în care se întâmplă modificările legislative în această perioadă. Dialogul cu celelalte puteri ale statului ar trebui, la acest moment, să fie în sensul păstrării principiului echilibrului și transparenței. Toate solicitările judecătorilor și procurorilor sunt publice prin intermediul asociațiilor sau demersuri personale”, a declarat procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este vizat Liviu Dragnea, conform stiripesurse.
La rândul său, Andreea Sârbu, judecătoare la Judecătoria Sectorului 1, a declarat că vrea revizuire a ultimelor modificări legislative.
„Ce-mi doresc eu și vorbesc în nume propriu – o revizuire a legilor justiției, a pachetului de trei legi ale justiției, care încalcă mult independența justiției. Lăsând la o parte ordonanțele care au venit după aceea, care evident că ne încalcă independența, nici pachetul de cele trei legi ale justiției nu este în concordanță cu legislația europeană și nu respectă separația puterilor în stat și statul de drept. (…) Dreptul la liberă exprimare nu mi-l poate interzice nimeni. Acesta este un drept prevăzut de CEDO, e în Constituție. E un drept pe care-l avem și noi, magistrații, ca orice simplu cetățean”, a declarat Andreea Sârbu.
Inițial, responsabilii cu paza și protecția de la Curtea de Apel București le-au transmis magistraților că nu pot protesta pe treptele instanței, invocând dispoziții ale conducerii. Însă, procurorii și judecătorii au rămas câteva minute pe trepte pentru un protest mut.