Vladimir Putin a inaugurat două centrale electrice construite de Rusia în Crimeea, pentru a oferi „securitate energetică” acestei peninsule ucrainene, la cinci ani după anexarea acesteia, salutată atunci de majoritatea ruşilor, dar pe care Kievul şi Occidentul continuă să o denunţe, relatează AFP, citat de news.ro.
La Sevastopol, un important port în Crimeea la Marea Neagră, preşedintele rus a condus luni o ceremonie de inaugurare a unei centrale şi a inaugurat-o prin videoconferinţă pe cealaltă, la Somferopol, capitala regiunii.
Cele două structuri, ale căror blocuri energetice au fost lansate în 2018, urmează să funcţioneze de-acum „la putere deplină”, şi-a exprimat el satisfacţia, salutând „un pas important” către consolidarea „securităţii energetice a peninsulei”.
Crimeea era aproape total dependentă de restul Ucrainei înainte de anexare, iar pene de curent atribuite de Moscova unor sabotaje au determinat Rusia să investească masiv în modernizarea infrastructurilor.
Putin a inaugurat mai întâi, cu mare pompă, în mai, la volanul unui camion, un pod construit cu cheltuieli mari cu scopul de a lega peninsula de teritoriul rus prin Strâmtoarea Kerci.
„Data de 18 martie este o zi remarcabilă pentru Sevastopol, pentru Crimeea şi pentru ţară”, a subliniat Putin.
El a participat apoi la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile, între care lideri religioşi şi reprezentanţi locali. „Este o nouă etapă în istoria Rusiei, pentru că ea ne-a arătat nouă înşine şi lumii întregi că Rusia ştie să se iubească şi să-şi apere interesele”, a declarat el această întâlnire.
Celebrări vaste au fost organizate în Rusia cu ocazia aniversării anexării, în urma intervenţiei forţelor speciale ruse şi unui referendum, contestat de comunitatea internaţională. Anexarea a avut loc după instalarea la putere, la Kiev, a unui guvern prooccidental, în urma revoltei din Piaţa Maidan.
La Simferopol, steaguri ruse fluturau, iar mijloacele de transport public şi vitrinele magazinelor afişau sloganul „A cincea aniversare a întoarcerii Crimeei la ţara sa natală”.
Preşedintele rus şi-a încheiat ziua în Crimeea apărând pe scena unui concert. El a salutat locuitorii peninsulei, care au „votat cu toţii pentru această decizie istorică”, comparându-le gestul cu cele ale „combatanţilor Armatei Roşii la începutul Marelui Război Patriotic”.
Trecerea oficială a Crimeei sub control rus, la 18 martie 2014, este considerată o „alipire” în Rusia şi denunţată drept o „anexare ilegală” de către Ucraina şi majoritatea comunităţii internaţionale. Această decizie a antrenat sancţiuni dure europene şi americane care au afectat dur economia rusă.
„Există o înţelegere tot mai mare în lume potrivit căreia Crimeea este o parte a Rusiei şi va fi mereu”, a dat asigurări preşedinta Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko, într-un material publicat în cotidianul Izvestia.
„Crimeea va fi înapoiată Ucrainei. Vom face tot ceea ce putem pentru a ne asigura de acest lucru cât mai rapid posibil”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Petro poroşenko.
Diplomaţia ucraineană a denunţat, într-un comunicat, o vizită a preşedintelui rus care „încalcă suveranitatea teritorială a Ucrainei”.
La Bruxelles, NATO a denunţat o consolidare „în curs” a dispozitivului militar rus în Crimeea şi în regiunea Mării Negre.
„Aceşti ultimi cinci ani au fost marcaţi de o atmosferă a terorii, deschisă sau disimulată, împotriva celor care locuiesc în Crimeea, prin încălcarea dreptului internaţional”, a declarat pentru AFP ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin.
Tătarii din Crimeea, o comunitate musulmană care se opune în majoritatea sa anexării peninsulei, sunt supuşi unor puternice presiuni din partea autorităţilor ruse. Adunarea lor, Medjlis, a fost interzisă şi clasificată „organizaţie teroristă”, iar portul de televiziune al acestei minorităţi a fost închis.