Germania înăspreşte legislaţia privind investiţiile străine

Germania intenţionează să adopte până la sfârşitul anului legislaţia prin care se va crea un fond deţinut de stat ce va putea proteja companiile împotriva preluărilor ostile, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Alina Costache
20 mart. 2019, 10:47
Germania înăspreşte legislaţia privind investiţiile străine

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus în februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters că Executivul lucrează acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul să fie operaţional din 2020.

Altmaier a precizat că în Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, oţelului şi aluminiului, echipamentelor industriale şi medicale, utilajelor de construcţii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apărării şi printării 3D. Printre companiile a căror supravieţuire a fost descrisă de Altmaier ca fiind esenţială pentru economia germană sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar şi cei mai mari producători auto: Volkswagen, Daimler şi BMW.

Ministrul Economiei a căutat să-i reasigure pe cei care i-au criticat măsurile că Germania rămâne deschisă investiţiilor străine directe, iar Guvernul va interveni cât mai puţin posibil, potrivit Agerpres.

Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică din cea mai mare economie europeană vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii. Aceştia adaugă că ar putea fi modificate reglementările privind comerţul extern pentru ca statul să se asigure că tehnologiile cheie rămân în posesia germanilor.

Fondul de investiţii al statului german ar urma să lucreze cu sectorul privat în vederea achiziţionării de participaţii la companiile ameninţate de preluări ostile. Statul ar putea prelua iniţial o participaţie pe care să o vândă cât mai curând posibil investitorilor privaţi sau ar putea lucra de la început cu investitorii privaţi, explică sursele, potrivit Agerpres.

Citeşte şi România, pe ultimele locuri în UE la cheltuieli pentru protecţie socială raportat la PIB, în 2017

Şi Parlamentul European a aprobat în februarie înfiinţarea unui instrument UE menit să verifice investiţiile străine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice. Este primul instrument la nivelul UE menit să verifice investiţiile străine directe pe criterii de securitate şi ordine publică, acoperă ISD făcute de companii de stat netransparente în sectoare şi tehnologii strategice şi cele cu impact asupra programelor şi proiectelor europene.

Fondul de stat va putea fi gestionat de banca de stat KfW sau ar putea fi în întregime o nouă entitate care să deţină acţiuni ale companiile, susţin sursele.

În ultimele decenii, Germania s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, din punct de vedere economic. Statul asiatic este acum cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul total al comerţului bilateral ajungând la aproximativ 186,6 miliarde de euro (230 miliarde de dolari) în 2017, conform datelor Guvernului german.

În Germania şi în alte ţări, inclusiv SUA, Franţa, Australia şi Marea Britanie, există temeri că în urma preluărilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.

Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile firme de preluarea de către companii străine.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
I se spune ”râul fierbinte”. Locul spectaculos de pe glob unde temperatura apei ajunge la peste 80 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Mare atenție la banane. Detaliul care face diferența
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Rezoluția privind legitimitatea președintelui Zelenski respinsă în parlamentul ucrainean
MediaFlux
România FĂRĂ GAZE. Depozitele s-au golit BRUSC, DNA a intrat pe fir
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe