REZULTATE SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ UPDATE: „Nu aş putea să spun că sunt mulţumitoare rezultatele, dacă acestea ar fi fost rezultatele la clasa a VIII, au promovat 52%. Mi se pare că e nemulţumitor, au promovat adică au luat note mai mari de 5. Rezultatele de la evaluarea de la a opta au fost teribil de nemulţumitoare, e un semnal de alarmă”, a spus Ecaterina Andronescu după anunţarea rezultatelor.
În ceea ce priveşte rezultatele de la clasa a VII-a, 60% dintre cei are au luat peste 5, au luat, de fapt, între 5 şi 7: „Acesta e al doilea motiv de nemulţumire, sunt note mici”, a spus Andronescu. Ministrul a adăugat că au primit nota 10 doar 11 copii.
Totodată, rezultatele pe ţară au fost mai bune la română, decât la matematică, unde doar 36% dintre elevi au putut lua peste 5.
„Strigătul meu e o rugăciune către profesorii de matematică, să completeze lacunele”, a spus ministrul.
Rezultatele cele mai bune sunt în Bucureşti – 70% promovabilitatea – şi în judeţele care mereu obţin rezultate bune, a adăugat ministrul Educaţiei.
Simularea examenelor de evaluare națională 2019 vine cu rezultate mai bune la Matematică pentru clasele a VII-a, unde au fost introduse testele grilă, decât pentru elevii de clasa a VIII-a. Potrivit rezultatelor comunicate de Inspectoratul Școlar București pentru Edupedu.ro, 60,78% dintre elevii de clasa a VII-a au luat note mai mari de 5 la simularea examenului de Matematică. La clasa a VIII-a, unde subiectele nu au fost grilă, 58,87% dintre elevi au obținut note peste 5.
Pe de altă parte, un paradox pe care îl aduce simularea de anul acesta îl reprezintă numărul notelor de 10. La Limba și literatura română – unde rata de promovare a fost mai mare decât la Matematică – elevii de clasa a VII-a au obținut 3 note de 10, iar elevii de clasa a VIII-a – 12 note de 10.
La Matematică, disciplină considerată mai dificilă de majoritatea elevilor, 108 copii de clasa a VII-a au luat note de 10 și 135 de elevi de clasa a VIII-a.
Prezența la simularea susținută de elevii de clasa a VIII-a, în București, a fost de 14.326 la Română și 14.208 la Matematică, dintr-un total de 14.765 de elevi.
Prezența la simularea susținută de elevii de clasa a VII-a, în București, a fost de 15.591 la Română și 15.444 la Matematică, dintr-un total de 16.357 de elevi.
Testele grilă au fost experimentate anul acesta în premieră pe elevii de clasa a VII-a, cu scopul introducerii lor la examenul propriu-zis de Matematică de la Evaluarea Națională anul următor, a prevăzut Ministerul Educației în documentele oficiale de organizare a simulării.
Rezultatele pe București obținute de elevii de clasele a VII-a și a VIII-a la simularea examenelor de Evaluare Națională 2019, potrivit datelor furnizate Edupedu.ro de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB):
Notele obținute la simularea pentru Evaluarea Națională vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învaţamânt prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Aceste simulări pentru Evaluarea Națională 2019 vin în condițiile în care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a vorbit în urmă cu câteva săptămâni despre o posibilă desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a. Explicația oficialului: în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a.
Judetul din Romania cu cele mai bune rezultate la Evaluarea Nationala este acelasi pentru a sasea oara consecutiv. Este vorba despre judetul Braila, unde rata de promovabilitate este de 89,54%, inainte de contestatii.
Potrivit informatiilor furnizate de seful interimar al Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Braila, Dan Gheorghita, dintr-un numar total de 2.779 elevi inscrisi la inceputul anului in clasa a VIII-a, in examenul de evaluare au intrat 2.048 elevi, ceea ce inseamna mai mult de un sfert dintre elevi, respectiv 26,4% nu au intrat in examenul de Evaluare Nationala.
„Diferenta de 731 de elevi care nu au intrat in examenul de Evaluare Nationala o reprezinta cei care nu au mediile incheiate si elevii cu cerinte educative speciale”, sustine Dan Gheorghita.
In luna mai, mii de parinti si ONG-uri din toata tara au semnat o scrisoare deschisa adresata premierului, ministrului Educatiei, precum si factorilor de decizie din Senat si Camera Deputatilor prin care solicita adoptarea de urgenta a unor masuri legale prin care sa fie oprit asa-numitul „fenomen Braila”. Mai exact este vorba despre un fenomen care a cuprins scoala romaneasca si care se manifesta mai ales in judetul Braila, respectiv interzicerea inscrierii in prima sesiune a examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat a elevilor cu rezultate slabe la invatatura, pentru a nu „trage in jos” media pe scoala.