„Dacă întrebarea va avea caracter general, despre susţinerea Justiţiei, poate răspunde şi Liviu Dragnea că e de acord, pentru că nu-i crapă obrazul. Dacă va fi o întrebare foarte concretă, clară şi juridic voi vota ‘da’. Şi eu am fost ‘penal’, dar am fost achitat, şi Laura Codruţa Kovesi a ajuns ‘penală’, dar întrebarea trebuie să se refere la oameni condamnaţi definitiv de o instanţă din România, care să nu mai ocupe funcţii de demnitate publică, preşedinte, premier, ministru, deputat, senator. Eu aş vota da”, a afirmat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă.
Liderul Pro România a mai arătat că alegerile europarlamentare din 26 mai, deşi pentru unii par fără o semnificaţie deosebită, pot schimba traseul politic al României, întrucât de această dată este vorba despre legitimitatea celor care conduc.
„Dacă Liviu Dragnea va mai avea 46%, cât avea în 2016, poate conduce. Dacă nu, înseamnă că trebuie să schimbăm ceva din modul de conducere. Marea schimbare poate fi dacă Pro România ia un scor foarte bun, iar PSD un scor foarte slab; înseamnă că mai putem aduce parlamentari, primari, să-i schimbăm pe Liviu Dragnea şi pe Viorica Dăncilă mai repede decât decembrie 2020”, a comentat fostul premier.
Pe de altă parte, semnalând un aparent „paradox” legat de intenţia guvernului actual de a aduce tezaurul României în ţară, dar fiind tentat de „înstrăinarea” Fondului Suveran de Investiţii, Victor Ponta a explicat că „fondul jafului naţional” va fi metoda Teldrum aplicată la nivelul întregii ţări.
„Teldrum era compania Consiliului Judeţean Teleorman şi a fost privatizată la Liviu Dragnea, gratis. Noi mai avem 28 de companii bune în România, cu capital majoritar al statului, ei le iau de la administrarea transparentă, publică, îi dau afară pe managerii profesionişti, şi le duc într-un fond privat care are voie să vândă acţiunile şi activele fără nicio procedură transparentă”, a detaliat Victor Ponta.
Potrivit fostului premier, aceste companii sunt estimate la o primă evaluare sumară la aproape 20 de miliarde de euro, dar guvernul le-a subevaluat la 2 miliarde de euro, iar românii vor afla din presa financiară că s-au vândut la o zecime din preţ, în loc să fie listate la bursă şi banii să fie reînvestiţi de companie pentru dezvoltare, iar statul să rămână acţionar cu minimum 51%.
În altă ordine de idei, Victor Ponta a subliniat că Pro România este pentru PSD ceea ce USR este pentru PNL, iar dacă vechile formaţiuni de dreapta şi de stânga nu se vor dinamiza, vor dispărea.
„PSD şi PNL nu sunt în stare să se schimbe, sunt prea vechi, prea birocratice, prea corupte. Există un şoc dinafară: USR îi va obliga pe cei din PNL ori să se schimbe, ori să dispară, iar Pro România va obliga PSD, în acelaşi sens. Se întâmplă în Europa, partidele noi le scot de pe scenă pe cele vechi, osificate şi este foarte bună pentru România această competiţie pe dreapta şi pe stânga”, a afirmat Victor Ponta.