Reprezentanţii Editurii Publica au spus că au cumpărat drepturile de autor, însă nu au precizat cine va fi traducătorul biografiei lui Steve Jobs, informează Mediafax.
„Avem drepturile de autor şi credem că în martie 2012 o să apară ediţia în limba română”, au spus reprezentanţii Editurii Publica.
Publicată de Simon & Schuster, biografia, care are 656 de pagini, scrisă de Walter Isaacson, fost redactor-şef al Time Magazine şi fost director general al CNN, care a avut peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, poate fi cumpărată din librăriile americane începând de luni.
Biografia legendarului Steve Jobs realizează portretul unui bărbat complex, care a refuzat întotdeauna să îl întâlnească pe tatăl său biologic şi nu a ezitat să îl critice pe preşedintele Barack Obama la prima lor întâlnire, după cum a relatat AFP într-un material din 22 octombrie.
„Când am căutat-o pe mama mea biologică, evident că îl căutam şi pe tatăl meu biologic. Am aflat puţine lucruri despre el şi nu mi-a plăcut ce am aflat”, a povestit Jobs biografului său, Walter Isaacson, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune CBS şi preluat sâmbătă de AFP.
Adoptat la naştere de un cuplu de californieni modeşti, Jobs l-a identificat până la urmă pe tatăl lui, descoperind că a avut deja ocazia să îi strângă mâna: acest american născut în Siria şi cu numele de Abdulfattah Jandali, care îşi spunea John, avea un restaurant cu specific mediteranean în Silicon Valley, unde Jobs a luat cina deseori.
„Îmi amintesc că m-am întâlnit cu proprietarul (restaurantului), care era originar din Siria şi căruia îi cădea părul. I-am strâns mâna, el mi-a strâns, de asemenea, mâna”, povesteşte el în volum.
Jobs însuşi a explicat că i-a cerut surorii sale vitrege, cu care avea relaţii bune, să nu dezvăluie identitatea tatălui său: „Am devenit bogat şi mă tem că mă va şantaja sau că va alerta presa”, s-a justificat el, potrivit unui extras dintr-o carte publicată de Huffington Post.
Steve Jobs s-a dovedit critic şi faţă de Barack Obama, căruia i-a refuzat o invitaţie la cină deoarece ar fi vrut ca preşedintele american să îl sune în persoană, potrivit Huffington Post.
„Sunteţi pornit să nu aveţi decât un mandat”, i-ar fi declarat Jobs lui Obama la începutul primei lor întâlniri.
Motivul criticilor sale, rezumate de Huffington Post, era următorul: administraţia ar trebui să fie mai înţelegătoare cu întreprinderile şi să ia exemplul Chinei, unde este mai uşor să construieşti uzine „fără norme sau costuri inutile”.
În plus, Steve Jobs s-ar fi declarat dezamăgit de Obama, pentru că preşedintele „nu vrea să ofenseze pe nimeni”, a relatat New York Times.
Pe de altă parte, potrivit biografiei sale autorizate, Steve Jobs a întârziat o operaţie chirurgicală pentru tratarea cancerului său pancreatic, în timp ce aceasta i-ar fi putut creşte speranţa de viaţă, a afirmat biograful său, Walter Isaacson, citat de AFP în 21 octombrie.
„Mi-a spus: nu aş vrea ca trupul meu să fie deschis, nu aş vrea să fie brutalizat în acest mod”, a povestit biograful Walter Isaacson într-o ediţie a emisiunii „60 Minutes” de la CBS, citată de AFP.
„Cred că se gândea în mare că, dacă ignorăm ceva, dacă vrem ca acel lucru să nu existe, putem avea o gândire magică”, putem obţine ca acest lucru să se realizeze doar prin gândire, a adăugat Isaacson. „El voia să vorbească despre acest lucru, să spună cât de mult regretă”, a adăugat Issacson. „Cred că avea sentimentul că ar fi trebuit să facă operaţia mai devreme.”
Steve Jobs s-a operat până la urmă de o formă vindecabilă de cancer de pancreas în 2004, la nouă luni după diagnosticarea bolii. În acest timp, „el a încercat să se trateze cu un regim alimentar, a mers la spiritualişti, a încercat mai multe modalităţi de tratament macrobiotic şi nu s-a operat”, a povestit Isaacson.
După nouă luni, după ce toţi prietenii i-au cerut să încerce calea chirurgicală, el s-a lăsat înduplecat. „Se presupune că a fost prea târziu, deoarece, când l-au operat, (chirurgii) au remarcat că (boala) se extinsese la ţesuturile din jurul pancreasului”. Potrivit lui Isaacson, Steve Jobs a continuat să fie tratat în secret, în timp ce se declara complet vindecat.
Steve Jobs şi-a luat un concediu medical în 2009, în timp ce a primit o grefă de ficat, şi un altul începând din ianuarie.
Steve Jobs a murit pe 5 octombrie, la vârsta de 56 de ani. Potrivit presei internaţionale, autorităţile locale au confirmat în 10 octombrie că Steve Jobs a murit în casa sa din Palo Alto (la sud de San Francisco), din cauza unui cancer la pancreas.