Macovei precizează, într-un comunicat de presă, că a solicitat formaţiunilor politice din Alianţa România Dreaptă (ARD) să transmita Comisiei de etică lista candidaţilor până pe data de 8 octombrie 2012.
„Odată transmise, Comisia va analiza fiecare candidatură în parte şi o va vota. Decizia în Comisie se ia cu vot majoritar, iar preşedintele Comisiei nu are drept de veto. Comisia va face evaluările strict pe baza celor 12 criterii de integritate şi a documentelor depuse de candidaţi„, explică Macovei, care este preşedintele comisie.
Ea menţionează că membrii comisiei ştiu că este mult de muncă cu selectarea candidaţilor.
„Ne-am impus aceste criterii pentru că dorim să schimbăm în mai bine clasa politică din România. Vor fi, cu siguranţă, încercări de compromitere ori decredibilizare a activităţii Comisiei, pentru că USL nu are nici criterii de integritate şi nici Comisie de verificare a acestor criterii. Vom rezista şi acestui asalt. Alegerea românilor pe data de 9 decembrie este clară: în partea dreaptă, românii au Alianţa România Dreaptă, cu candidaţi integri şi responsabili, care şi-au autoimpus un cod cu 12 criterii de integritate, de partea cealaltă, în stânga, românii au USL, cu candidaţi penali şi colaboratori ai Securităţii, care vor să se ascundă în Parlament de braţul legii”, susţine Monica Macovei.
Ea mai precizează că votul său în Comisie va fi pentru candidaţii care îndeplinesc cele 12 criterii de integritate ale ARD, aşa cum au fost ele aprobate.
„Este important ca ARD să ofere românilor candidaţi integri, responsabili şi bine pregătiţi profesional, ca să aibă de unde alege”, mai declară Macovei.