Vești proaste pentru români. Facturile de energie electrică vor include o nouă taxă. Cu cât vom plăti mai mult

Apar noi taxe în România, conform ultimelor informații. Facturile la energie electrică se vor scumpi de anul viitor din cauza unei noi taxe introduse de Guvern.
Romania TV
26 mart. 2019, 09:24
Vești proaste pentru români. Facturile de energie electrică vor include o nouă taxă. Cu cât vom plăti mai mult

Începând din 2020, facturile de energie electrică ar putea include o nouă taxă pe care Guvernul vrea să o folosească pentru a subvenţiona energia „verde” şi pe cea nucleară. La nivelul unei gospodării, impactul ar ajunge la 2 euro pe lună. Deşi în teorie pare o idee de viitor, specialiştii spun că, pentru că trăim în România, va fi implementată prost, existând deja un exemplu în acest sens.

Factura de energie electrică a românilor conţine deja o serie de taxe care se duc sub formă de subvenţii către cei care produc energie electrică „verde”, adică din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon. Vorbim despre „certificatele verzi” şi „contribuţia pentru cogenerare”, care împreună trec de 10% din valoarea facturii.

La acestea, ministerul Energiei vrea să adauge de la 1 ianuarie 2020 o nouă taxă, prin care doreşte să subvenţioneze în următorii 20 de ani producătorii de energie regenerabilă şi nucleară. Ministerul Energiei intitulează acest mecanism Contractul pentru Diferenţă (CfD), prin care consumatorii vor plăti producătorilor de energie o sumă de bani, în cazul în care preţul energiei scade sub nivelul la care compania îşi poate recupera investiţia, potrivit Agerpres.

Doi euro în plus la factură

Potrivit unui proiect al ministerului Energiei, în fiecare an, consumatorii de energie electrică din România vor plăti în plus circa 400 de milioane de euro în facturi: 125 milioane de euro vor merge către susţinerea proiectelor de energie din surse regenerabile şi 215 milioane de euro pentru proiecte nucleare. La această sumă se vor adăuga subvenţii pentru alte proiecte de producere a energiei cu emisii reduse de carbon, valoare care nu a fost stabilită încă.

Mai mult, consumatorii vor suporta în facturi şi o rezervă de lichidităţi pe care va trebui să o creeze OPCOM, administrator al pieţei de energie electrică. Această nouă contribuţie va fi inclusă ca poziţie separată în factura clienţilor finali şi va fi aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică din România. Impactul asupra facturii de curent va fi de circa 2 euro lunar, dacă luăm în considerare un consum mediu de energie electrică al unei locuinţe obişnuite de circa 283 kWh (estimare CEZ).

Măsură bună, în teorie

Din punct de vedere teoretic este o măsură bună, pozitivă, ne-a explicat expertul în energie Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Potrivit lui, subvenţionarea acestor sectoare este o măsură liberală, în esenţă, care are un principiu simplu: astăzi investesc în ceea ce voi beneficia mâine. „Subvenţia, în mod normal, trebuie să fie o investiţie a consumatorilor pentru ceea ce trebuie să fie piaţa de energie peste 20-30 de ani. Astfel, prin această investiţie de astăzi, peste 20-30 de ani să aibă acces la o energie mai ieftină, mai curată faţă de ceea ce există în momentul de faţă”, susţine expertul.

Cine va beneficia de subvenţie

Ministerul Energiei enumeră şi care ar fi proiectele ce ar urma să beneficieze de acest mecanism. În funcţie de necesitatea atingerii ţintelor asumate pentru anul 2030, CfD ar putea fi acordat investitorilor în proiecte de producere de energie din surse regenerabile pentru a stimula producerea în noi instalaţii eoliene terestre şi solare fotovoltaice prevăzute în Proiectul Strategiei Energetice 2019-2030, adică 1,3 GW pentru instalaţii eoliene terestre şi 1.050 MW pentru capacităţi de energie solară fotovoltaică până în anul 2030, se mai arată în proiect.

Totodată, un CfD poate fi acordat pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă (fiecare cu o capacitate de 670 MW net) pentru a stimula realizarea acestui proiect în conformitate cu Proiectul Strategiei Energetice 2019 – 2030. Reactorul 3 ar urma să intre în funcţiune în anul 2030, iar reactorul 4, în anul 2032. De asemenea, s-a presupus o creştere a capacităţii hidro instalate în România, până în anul 2030, de la 6.741MW în 2018 la 7.490 MW în 2030.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Cutremur vineri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Scumpiri ale polițelor RCA din 2023: Factori și impact
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă