Vești proaste pentru români. Facturile de energie electrică vor include o nouă taxă. Cu cât vom plăti mai mult

Apar noi taxe în România, conform ultimelor informații. Facturile la energie electrică se vor scumpi de anul viitor din cauza unei noi taxe introduse de Guvern.
Romania TV
26 mart. 2019, 09:24
Vești proaste pentru români. Facturile de energie electrică vor include o nouă taxă. Cu cât vom plăti mai mult

Începând din 2020, facturile de energie electrică ar putea include o nouă taxă pe care Guvernul vrea să o folosească pentru a subvenţiona energia „verde” şi pe cea nucleară. La nivelul unei gospodării, impactul ar ajunge la 2 euro pe lună. Deşi în teorie pare o idee de viitor, specialiştii spun că, pentru că trăim în România, va fi implementată prost, existând deja un exemplu în acest sens.

Factura de energie electrică a românilor conţine deja o serie de taxe care se duc sub formă de subvenţii către cei care produc energie electrică „verde”, adică din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon. Vorbim despre „certificatele verzi” şi „contribuţia pentru cogenerare”, care împreună trec de 10% din valoarea facturii.

La acestea, ministerul Energiei vrea să adauge de la 1 ianuarie 2020 o nouă taxă, prin care doreşte să subvenţioneze în următorii 20 de ani producătorii de energie regenerabilă şi nucleară. Ministerul Energiei intitulează acest mecanism Contractul pentru Diferenţă (CfD), prin care consumatorii vor plăti producătorilor de energie o sumă de bani, în cazul în care preţul energiei scade sub nivelul la care compania îşi poate recupera investiţia, potrivit Agerpres.

Doi euro în plus la factură

Potrivit unui proiect al ministerului Energiei, în fiecare an, consumatorii de energie electrică din România vor plăti în plus circa 400 de milioane de euro în facturi: 125 milioane de euro vor merge către susţinerea proiectelor de energie din surse regenerabile şi 215 milioane de euro pentru proiecte nucleare. La această sumă se vor adăuga subvenţii pentru alte proiecte de producere a energiei cu emisii reduse de carbon, valoare care nu a fost stabilită încă.

Mai mult, consumatorii vor suporta în facturi şi o rezervă de lichidităţi pe care va trebui să o creeze OPCOM, administrator al pieţei de energie electrică. Această nouă contribuţie va fi inclusă ca poziţie separată în factura clienţilor finali şi va fi aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică din România. Impactul asupra facturii de curent va fi de circa 2 euro lunar, dacă luăm în considerare un consum mediu de energie electrică al unei locuinţe obişnuite de circa 283 kWh (estimare CEZ).

Măsură bună, în teorie

Din punct de vedere teoretic este o măsură bună, pozitivă, ne-a explicat expertul în energie Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. Potrivit lui, subvenţionarea acestor sectoare este o măsură liberală, în esenţă, care are un principiu simplu: astăzi investesc în ceea ce voi beneficia mâine. „Subvenţia, în mod normal, trebuie să fie o investiţie a consumatorilor pentru ceea ce trebuie să fie piaţa de energie peste 20-30 de ani. Astfel, prin această investiţie de astăzi, peste 20-30 de ani să aibă acces la o energie mai ieftină, mai curată faţă de ceea ce există în momentul de faţă”, susţine expertul.

Cine va beneficia de subvenţie

Ministerul Energiei enumeră şi care ar fi proiectele ce ar urma să beneficieze de acest mecanism. În funcţie de necesitatea atingerii ţintelor asumate pentru anul 2030, CfD ar putea fi acordat investitorilor în proiecte de producere de energie din surse regenerabile pentru a stimula producerea în noi instalaţii eoliene terestre şi solare fotovoltaice prevăzute în Proiectul Strategiei Energetice 2019-2030, adică 1,3 GW pentru instalaţii eoliene terestre şi 1.050 MW pentru capacităţi de energie solară fotovoltaică până în anul 2030, se mai arată în proiect.

Totodată, un CfD poate fi acordat pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă (fiecare cu o capacitate de 670 MW net) pentru a stimula realizarea acestui proiect în conformitate cu Proiectul Strategiei Energetice 2019 – 2030. Reactorul 3 ar urma să intre în funcţiune în anul 2030, iar reactorul 4, în anul 2032. De asemenea, s-a presupus o creştere a capacităţii hidro instalate în România, până în anul 2030, de la 6.741MW în 2018 la 7.490 MW în 2030.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce trebuie să faci ca să-ți protejezi ferma de febra aftoasă. Recomandările unui medic veterinar
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Fost concurent de la Survivor România, probleme cu legea. E dat în urmărire generală
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Angajații care primesc bonusuri de sute de lei înainte de Paște 2025
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Singurul miliardar din top 500 de bogați ai lumii care nu a pierdut bani din cauza tarifelor lui Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu