UE ia măsuri pentru a reduce numărul accidentelor rutiere şi a extinde tranziţia către maşinile fără şofer

Instituţiile UE au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la regulamentul revizuit privind siguranţa generală, noile reglementări urmând să îmbunătăţească siguranţa rutieră şi să reducă numărul accidentelor. Normele cer prezenţa anumitor tehnologii de salvare a vieţii omeneşti în toate maşinile noi. Elementele obligatorii de siguranţă ar trebui, de asemenea, să ajute şoferii să se obişnuiască cu tehnologiile automate şi să extindă tranziţia către maşinile fără şofer, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Iulian Tudor
26 mart. 2019, 12:51
UE ia măsuri pentru a reduce numărul accidentelor rutiere şi a extinde tranziţia către maşinile fără şofer

Începând cu 2022 va deveni obligatorie echiparea vehiculelor europene cu noi tehnologii de siguranţă pentru a proteja pasagerii, pietonii şi bicicliştii, scrie agerpres.ro.

Noile tehnologii de pe piaţă pot contribui la reducerea numărului de decese şi de vătămări corporale pe drumurile UE, 90% dintre acestea fiind cauzate de erori umane. În mai 2018, Comisia a propus ca anumite măsuri de siguranţă a vehiculelor să fie obligatorii, inclusiv sistemele care reduc unghiurile moarte periculoase la camioane şi autobuze şi tehnologiile care avertizează conducătorul auto în caz de somnolenţă sau de neatenţie. Elementele avansate de siguranţă vor reduce numărul accidentelor, vor deschide calea spre o mobilitate tot mai conectată şi mai automatizată şi vor stimula inovarea şi avantajul competitiv global al industriei europene a autovehiculelor.

Citeşte şi Veşti importante pentru TOŢI ŞOFERII. Se schimbă legea: dacă nu faci asta vei rămâne fără TALONUL AUTO

Comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: „În fiecare an, 25.000 de persoane îşi pierd viaţa pe drumurile noastre. Marea majoritate a acestor accidente sunt cauzate de erori umane. Putem şi trebuie să acţionăm pentru a schimba lucrurile. Datorită noilor elemente avansate de siguranţă care vor deveni obligatorii, putem avea acelaşi impact ca atunci când au fost introduse centurile de siguranţă. Multe dintre noile elemente există deja, în special în vehiculele de lux. Acum ridicăm nivelul de siguranţă în ceea ce priveşte toate vehiculele şi deschidem calea spre o mobilitate tot mai conectată şi mai automatizată în viitor”.

Printre noile elemente de siguranţă obligatorii la autoturisme, camionete, camioane şi autobuze se află: sistemele de avertizare în caz de somnolenţă şi de neatenţie a conducătorului auto (de exemplu, utilizarea telefoanelor inteligente în timpul conducerii), asistenţă inteligentă pentru controlul vitezei, sisteme de siguranţă la mersul în marşarier cu cameră de luat vederi sau cu senzori şi dispozitive de înregistrare a datelor în caz de accident („cutia neagră”).
Pentru autoturisme şi camionete: asistenţă pentru menţinerea benzii de circulaţie, sisteme avansate de frânare de urgenţă şi centuri de siguranţă îmbunătăţite în urma testelor de impact.
Pentru camioane şi autobuze: cerinţe specifice de îmbunătăţire a vizibilităţii directe a şoferilor de autobuz şi de camion şi de eliminare a unghiurilor moarte, precum şi sisteme frontale şi laterale ale vehiculului pentru a detecta şi a avertiza cu privire la prezenţa participanţilor la trafic vulnerabili, în special la efectuarea virajelor.

Comisia se aşteaptă ca măsurile propuse să ajute la salvarea a peste 25.000 de vieţi şi la evitarea a cel puţin 140.000 de vătămări corporale grave până în 2038. Acestea vor contribui la obiectivul pe termen lung al UE de a ajunge la aproape zero decese şi vătămări corporale grave până în 2050 („Viziunea zero”).

Pe lângă protecţia cetăţenilor pe drumurile europene, noile elemente avansate de siguranţă vor ajuta conducătorii auto să se obişnuiască treptat cu noile sisteme de asistenţă pentru conducere. Creşterea gradului de automatizare oferă un potenţial semnificativ pentru compensarea erorilor umane şi asigură noi soluţii de mobilitate pentru persoanele în vârstă şi pentru cele cu deficienţe fizice. Toate acestea ar trebui să sporească încrederea şi acceptarea de către public a automobilelor automatizate, sprijinind tranziţia către conducerea autonomă.

Drumurile din UE sunt cele mai sigure din întreaga lume, cu o medie de 49 de decese rutiere la un milion de locuitori, faţă de 174 de decese la un milion de locuitori la nivel global. Deşi numărul de accidente s-a înjumătăţit în ultimele două decenii, statisticile arată ca numărul deceselor este în faza de stagnare, ceea ce demonstrează că este nevoie în continuare să fie îmbunătăţită siguranţa rutieră pentru a salva cât mai multe vieţi.

Conform datelor Parlamentului European, în perioada 2001 – 2017 numărul de decese rutiere a scăzut cu 57,5%. Ţările UE cu cele mai bune scoruri în domeniul siguranţei rutiere sunt Suedia, Marea Britanie şi Olanda iar cu cele mai slabe România, Bulgaria şi Croaţia. 8% din accidentele rutiere au avut loc pe autostrăzi, 55% pe drumurile rurale şi 37% în zonele urbane.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Peste 30 de puncte de frontieră din România vor fi închise începând cu 1 ianuarie 2025
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?