Medicii recomandă ca, în cazul în care suntem muşcaţi de o căpuşă şi nu ştim să o extragem singuri (se poate extrage cu pensetă specială sau chiar normală, dar cu grijă să o apucăm de fălci, nu de mijloc), să ne prezentăm la spital pentru îndepărtarea acesteia, scrie publika.md.
Asta pentru a fi siguri că, în timpul extragerii, nu o „golim” în noi de conţinutul intestinelor, loc în care poate sta bacteria Borrelia (ce poate da boala Lyme), dacă căpuşa are aşa ceva (circa 2% din căpuşe au) sau, un inconvenient mai minor, să nu riscăm ca o parte din ea, fălcile cu care stă prinsă, să rămână în piele şi să producă o infecţie de corp străin.
De regulă, dacă am fost muşcaţi, medicii recomandă o doză unică de antibiotic, doxicilină pentru adulţi, sau una de amoxicilină pentru copii, preventiv, pentru a preveni eventuala infectare cu Borrelia, după îndepărtarea dăunătorului.
Este recomandat, aşadar, ca, dacă ieşim la pădure sau la iarbă verde, în perioada următoare să purtăm haine care să ne protejeze, precum cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Şi asta mai ales atunci când petrecem timp în spaţiile în care ştim că există căpuşe. Indicată este şi folosirea repelenţilor: substanţe sau spray-uri care ţin la distanţă insectele.